Bloedbank Sanquin roept donoren op om toch echt te komen na oproep

Bloedbank Sanquin roept de donoren die een oproep hebben gekregen om bloed of plasma te geven op om daaraan ook echt gehoor te geven. De donaties zakken momenteel wat in door vakantie en coronaklachten, terwijl ziekenhuizen meer bloed dan gemiddeld nodig hebben door inhaaloperaties.

Bloedzakken bij bloedbank Sanquin.

Bloedzakken bij bloedbank Sanquin. Foto: Koen van Weel Koen van Weel

Dat zegt een woordvoerder van Sanquin. ,,We teren in op onze voorraad. We merken elke zomer dat de opkomst van donoren lager wordt, en daar houden we wel rekening mee. Het gebeurt bijvoorbeeld ook in de kerstperiode. Maar nu komt erbij dat ziekenhuizen hoog zitten met hun bestellingen. Ze zijn namelijk een heleboel reguliere operaties aan het inhalen.”

Vorige week gaf Sanquin bijvoorbeeld op één dag 850 keer bloed uit, terwijl er die dag zevenhonderd keer werd gegeven.

Zomervakantie

Het Noorden heeft nu inmiddels twee weken zomervakantie, Midden-Nederland volgde afgelopen vrijdag en gisteren sloten ook in het zuiden de scholen. Sanquin merkt in de regio’s Noord en Midden dus al een afname en speelt in op het vertrek van zuiderlingen naar hun vakantieadres. Het is overigens niet direct te zeggen waar het tekort of de grotere vraag vandaan komen: Sanquin gebruikt een landelijk systeem en een Fries kan dus best doneren voor het ziekenhuis in Maastricht.

De vraag aan mensen die niet kunnen komen is dat te laten weten, zodat de bloedbank een andere donor kan oproepen. De oproep is geen wervingsactie voor nieuwe donoren, benadrukt de zegsvrouw, al zijn die natuurlijk altijd welkom. Maar de eerste bloedafname volgt, vanwege een intake en onderzoek, bij nieuwe donoren pas enkele weken na opgave. Sanquin heeft zeker 15.000 donaties per week nodig.