Schaakliefhebbers krijgen de beste informatie vanuit Nij Beets

Je ziet het niet aan het oude bankkantoor in Nij Beets af, maar ergens daarbinnen bedient Nij Beetster Geert van der Velde de internationale schaakwereld van de laatste speelinformatie.

Geert van der Velde in zijn studio in Nij Beets van waaruit hij de Internationale schaakwereld bedient.

Geert van der Velde in zijn studio in Nij Beets van waaruit hij de Internationale schaakwereld bedient. Foto: Marchje Andringa

Schaken is een zeer strategisch spel met een bovenmatig leergierig en fanatiek publiek. In die typering kan schaakliefhebber Geert van der Velde zich wel vinden. Op het online platform Chessable - inmiddels in handen van de nummer één van de wereld Magnus Carlsen - ziet hij hiervoor iedere dag het bewijs. Zo’n zestigduizend schakers van over de hele wereld bezoeken maandelijks het platform om nog beter te worden. Ze bestuderen partijen waarin alle zetten becommentarieerd en uitgelegd worden en volgen cursussen van topspelers.

Studio

Die topspelers worden gefilmd in de studio van Van der Velde in Nij Beets. ,,Of nou ja, studio, het is eigenlijk een eenvoudige kantoortje en de techniek is ook niet ingewikkeld”, zegt Van der Velde. ,,Topschakers die hun spel willen uitleggen hebben ons vooral nodig om hun zetten begrijpelijk uit te leggen aan het grote publiek. Want daar is Chessable in eerste instantie voor bedoeld: van clubschakers voor clubschakers.”

Topschakers van Top 20-niveau blijven een week lang in Nij Beets om hun cursus op te nemen. Eerst bleven ze nog slapen bij de ouders van Van der Velde, die om de hoek wonen. Inmiddels brengt hij ze onder in het Bed & Breakfast in het dorp.

Zo kon het gebeuren dat Top 20-speler Pentala Harikrishna een week lang door Nij Beets wandelde en zich afvroeg waarom iedereen toch naar hem zwaaide. ,,Dat kende hij niet vanuit India”, vertelt Van der Velde. ,,Toen ik uitlegde dat we dat hier nu eenmaal doen in het dorp, groette hij vriendelijk terug.” Zo zijn er al meerdere schakers op bezoek geweest in Nij Beets, onlangs nog de Nederlandse schaakgrootmeester Erwin L’ami. En in januari komt de Amerikaanse Wesley So - Top 20-speler - naar Nij Beets voor opnames.

Topschakers zijn meer dan strategisch, ze zijn topfit en hebben een fenomenaal geheugen

Van der Velde begon ruim een jaar geleden tijdens de schaakolympiade met het opzetten van gratis cursussen en puzzels op Chessable. Zijn oefeningen waren in trek. Van der Velde: ,,Dat ging leuk. Ik was er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig, maar al snel volgden honderden studenten mijn cursus.”

Eenzaam

Dat succes ontging ook de toenmalige eigenaar van Chessable niet, David Kramaley. ,,Hij bood me aan om wat bestaande cursussen op te frissen als freelance-klus. Dat wilde ik wel.” Sinds dit jaar is Van der Velde in dienst van Chessable als publishing manager. In zijn kantoortje aan de Doarpsstrjitte in Nij Beets heeft hij nu dagelijks contact met Brazilië, Siberië, New York en Barcelona waar zijn collega’s wonen. ,,Het lijkt misschien een beetje eenzaam, maar zo voelt het voor mij helemaal niet.”

Zelf is hij als clubspeler wekelijks te vinden bij zijn schaakclub in Akkrum. Online schaken is leuk, maar schaken met een tegenpartij die je in de ogen kunt kijken, verrijkt het spel nog meer, vindt hij.

Eenmaal daar probeert hij de lessen van de schakers die hij ontmoette toe te passen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. ,,Vergis je niet. Topschakers zijn meer dan strategisch. Ze zijn topfit, blijven soms zes uur lang scherp en hebben een fenomenaal geheugen. Daar kan ik nog veel van leren.”

Nieuws

menu