Schade na brand Noardburgum groot, nog veel onduidelijk over zonnepaneeldeeltjes

Op het dak van de loods van houthandel Van der Wal in Noardburgum, die donderdag in de as is gelegd, lagen niet zeshonderd maar zestienhonderd zonnepanelen. Paneelbrokjes zijn met de rook verspreid in de wijde omtrek.

Politie doet vrijdagochtend onderzoek op de plek waar een brand de loods, winkel en het woonhuis van houthandel Van der Wal in Noardburgum volledig verwoestte.

Politie doet vrijdagochtend onderzoek op de plek waar een brand de loods, winkel en het woonhuis van houthandel Van der Wal in Noardburgum volledig verwoestte. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

De gevolgen van de brand zijn een dag later overal te zien. Van de loods, van honderd bij veertig meter, is niets meer over. Ook de nabijgelegen winkel en het woonhuis van de ondernemersfamilie worden als verloren beschouwd. Tot laat in de avond is er door de brandweer nageblust. Er raakten geen mensen gewond, omdat iedereen de gebouwen op tijd kon verlaten.

Geëmotioneerd liepen Lieuwe en Akkelien van der Wal gisteren rond op het terrein. Tussen het moment dat de politie aankwam totdat er bijna niets meer over was van het bedrijf, zat misschien maar een uur tijd, schatten de twee in. ,,Wy hâlde elkoar fêst en koesterje dat wy elkoar noch ha. Wy fiele de stipe fan de Hear en fan safolle gouden minsken om ús hinne”, sprak een geëmotioneerde Akkelien van der Wal tegen de pers.

Doneeractie

Een doneeractie, opgezet door een bevriende klant, loopt intussen snel op. Gistermiddag stond de teller al op ruim 50.000 euro. De actie werd opgezet door de familie Alkema van het gelijknamige hoveniersbedrijf in De Westereen.

,,We hadden gisteren nog contact met de familie Van der Wal, want we werken nauw samen”, zegt Jorn Alkema. ,,Even later kregen we een telefoontje van een van de werknemers. Alles was weg. Er stond helemaal niets meer. Zwarte rookwolken dreven onze kant op. Deze mensen hebben jarenlang hard gewerkt en ineens zijn ze alles kwijt. Je kunt je er toch niets bij voorstellen?”

Zonnepanelen

De brandweer ging donderdag nog uit van zeshonderd panelen op het dak van de loods, maar een dag later blijken het er een stuk meer te zijn, namelijk zestienhonderd. ,,De eerste melding die we binnenkregen betrof een dakbrand bij de winkel”, zegt Iris Middel, woordvoerder van Brandweer Fryslân. Of de brand bij de panelen ontstaan is, wordt nog onderzocht. ,,Daarvoor is het nu nog te vroeg.”

De zonnepanelen zijn in een wijde omtrek in stukjes teruggevonden. De gemeente Tytsjerksteradiel roept inwoners op om gevonden deeltjes op te ruimen en dit bij de gemeente te melden. Vrijdagmiddag waren er zo’n tachtig meldingen binnen. Volgens de brandweer komen die vooral uit Kollumerzwaag en De Westereen. Verder wordt veehouders geadviseerd hun vee naar binnen te halen en het gras van het land niet te maaien.

De gemeente houdt een nieuwsbericht bij op de website met de laatste informatie. Of de deeltjes schadelijk zijn voor dieren of bijvoorbeeld het milieu, wordt op dit moment onderzocht, net als de vraag of de aanwezigheid van zoveel zonnepanelen op één dak wel veilig was.

Brandweer Fryslân kan ook niet bevestigen dat de zonnepaneeldeeltjes schadelijk zijn. ,,Brand met dergelijke grote hoeveelheden zonnepanelen is voor ons toch redelijk nieuw terrein”, zegt Middel. ,,Wat opvalt is dat het in kleine, scherpe deeltjes uiteengevallen is. Niet zo scherp als glas, maar wel kleine brokjes. In zo’n grote hoeveelheid hebben we dat niet eerder aangetroffen. Wel bekend is dat bij een brand schadelijke stoffen vrijkomen”, zegt Middel, ,,denk aan metalen en glassplinters.”