Schade van de luchtoorlog die boven Leeuwarden werd gevoerd is altijd zichtbaar gebleven in de stad

,,Het is een geschiedenis die veel mensen niet kennen. Maar het hoort wel bij Leeuwarden en omgeving.” Dat zegt archivaris Alexander Tuinhout over de luchtoorlog die werd gevoerd rond de stad in de Tweede Wereldoorlog.

Alexander Tuinhout aan de Molenstraat 36 in Leeuwarden. Op deze plek stond voorheen de MTS. Het schoolgebouw is in de oorlog gebombardeerd. Inmiddels staat er een appartementencomplex tegenover het Vossenparkje.

Alexander Tuinhout aan de Molenstraat 36 in Leeuwarden. Op deze plek stond voorheen de MTS. Het schoolgebouw is in de oorlog gebombardeerd. Inmiddels staat er een appartementencomplex tegenover het Vossenparkje. Foto: Marchje Andringa

Wandelend of fietsend door Leeuwarden heb je vaak geen weet van de sporen van de Tweede Wereldoorlog die in gevels nog steeds zichtbaar zijn. Vanwege de vliegbasis, die nog voor de capitulatie van Nederland door de Duitsers ingenomen was, kwam de dreiging voor Leeuwarders en de omliggende dorpen vooral vanuit de lucht. ,,Die dreiging duurde vijf jaar lang, in tegenstelling tot de grondoorlog die veel minder in het dagelijks leven van mensen ingreep”, zegt Alexander Tuinhout, archivaris bij Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

Nieuws

menu