Schadelijkheid van paneeldeeltjes Van der Wal Noardburgum is nog onduidelijk

De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) doet nog altijd onderzoek naar de gevolgen van de brand die houthandel Van der Wal in Noardburgum op 20 mei in de as legde.

De ravage bij houthandel Van der Wal daags na de brand op 20 mei 2021.

De ravage bij houthandel Van der Wal daags na de brand op 20 mei 2021. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

Zestienhonderd zonnepanelen gingen daarbij ook in vlammen op. Resten van de panelen zijn in scherven in de omgeving neergedaald. De gemeente Tytsjerksteradiel adviseerde boeren eerder al hun vee binnen te houden en het gras niet te voeren.

Hoe ernstig de vervuiling precies is, is nog niet duidelijk, zegt woordvoerder Jaap Middel van de FUMO. ,,We onderzoeken nog hoe we de schadelijkheid precies moeten inschatten. We weten nog niet hoe ernstig de vervuiling van het gras is, hoeveel deeltjes er zijn neergedaald en wat de concentratie is.”

Geen valse verwachtingen

Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn kan Middel niet zeggen. ,,Ik wil geen valse verwachtingen wekken.”

Pas als het onderzoek is afgerond kan gezegd worden of de vervuiling vergelijkbaar is met bijvoorbeeld asbest. Bij asbest moet in het slechtste geval de grond afgegraven worden. ,,Daar zijn protocollen voor. Die zijn er nog niet voor zonnepaneeldeeltjes, want dat hebben we nog nooit meegemaakt op deze schaal.”

Hetzelfde geldt voor de verwerking van aangetroffen scherven. ,,In samenwerking met de gemeente bekijken we hoe het spul afgevoerd en verwerkt moet worden.”