Schiermonnikoog op podium van meest toiletvriendelijke gemeenten in Nederland, en welke Friese gemeente staat er onderaan de lijst op Wereld Toilet Dag?

Toiletten zijn op Schier ruim aanwezig, ze zijn ook toegankelijk (zowel veel zittoiletten als voorzieningen voor rolstoelgebruikers) en goed verspreid over het eiland én de gemeente heeft aandacht voor het belang van openbare toiletten. Dat concludeert de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met de HogeNood-app op Wereld Toilet Dag.

Er worden nog altijd dingen door de wc gespoeld die daar niet thuishoren.

Er worden nog altijd dingen door de wc gespoeld die daar niet thuishoren. Foto: ANP

Schiermonnikoog scoort een 7,4 op de ranglijst van toiletvriendelijkste gemeenten in Nederland. Veere in Zeeland voert de lijst aan, voor Utrecht en Schiermonnikoog. ,,Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. ,,Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

Nieuws

menu