Het schilderij van de omgekomen verzetsstrijder ‘omke Siep’ komt na ruim tachtig jaar weer thuis bij zijn familie. 'Nu heb ik een aandenken aan hem'

Een huisje in de bergen, alsof het van een foto uit de Alpen komt. Dit schilderij werd gemaakt door verzetsstrijder Sijbren Jan Boersma uit Hallum, en keert donderdag na ruim tachtig jaar terug naar zijn nabestaanden. ‘Omke Siep’ kwam vlak na de oorlog om het leven door een tragisch ongeluk. Dat hij ook schilderde heeft zijn neef Siep de Jong (77) uit Goutum nooit geweten. ,,Ik heb alleen nog wat foto’s uit die tijd, maar dat zijn er niet veel. Ik vind het erg bijzonder dat dit schilderijtje is gevonden.”

Sybren Jan de Jong (l) ontvangt het schilderij van zijn omke Siep van Paul Bruijstens (naast hem). Verder vanaf rechts: Paula Bruijstens, Johannes Boorsma en Yvonne te Nijenhuis.

Sybren Jan de Jong (l) ontvangt het schilderij van zijn omke Siep van Paul Bruijstens (naast hem). Verder vanaf rechts: Paula Bruijstens, Johannes Boorsma en Yvonne te Nijenhuis. Foto: Marchje Andringa

Sijbren Jan Boersma kwam uit een gezin met drie kinderen. Zijn oudere zus werd ziek en stierf al vroeg, toen ze een jaar of tien was. Boersma werkte op de boerderij van zijn vader. Dat bedrijf zou hij later overnemen, maar het was te klein om een heel gezin mee te onderhouden. Daarom hielp hij ook bij de aangrenzende, grotere boerderij. Hij werd verliefd op de dochter van deze boer, Eke. Met haar zou hij trouwen als de oorlog voorbij was.

Nieuws

menu