Scholen nu minder overvallen door nieuwe sluiting

Scholen gaan tot 18 januari volgend jaar over op online onderwijs. Daarbij komt de ervaring van de vorige lockdown goed van pas.

Voor veel gezinnen wordt in de weken na de kerstvakantie thuisonderwijs weer de norm.

Voor veel gezinnen wordt in de weken na de kerstvakantie thuisonderwijs weer de norm. Foto: ANP

,,De kerstvakantie begint voor ons een dag eerder”, reageert Ger Molenkamp, die lesgeeft aan groepen 7 en 8 van obs De Lantscheene in Oldetrijne, op de maatregel dat de scholen tot 18 januari 2021 weer overgaan op online lessen. ,,Later deze week zullen de leerlingen de boeken ophalen zodat we in januari kunnen beginnen met de lessen thuis. We hebben geleerd van de intelligente lockdown in het voorjaar en kunnen daardoor snel schakelen naar thuisonderwijs.”

Ook Anne Leijenaar, bestuurder van CVO Zuidwest-Fryslân (Bogerman, Marne College en De Diken) en voorzitter van Fricolore, vereniging van christelijke middelbare scholen in Fryslân, zegt dat zijn scholen ,,zo los kunnen”. De schoolbestuurder zegt begrip te hebben voor de maatregelen. De druk om dit besluit te nemen, nam toe met de besmettingen in het middelbaar onderwijs.

,,Het aantal besmettingen liep op. Ook bij ons zagen we het soms bij meerdere leerlingen in een klas. Dan ging de klas naar huis. Het verschil is dat de maatregelen nu natuurlijk voor een veel grotere groep gelden. Dat is heel jammer voor de leerlingen, maar we zagen het aankomen.”

Gelukkig meer uitzonderingen

Leijenaar is blij verrast dat leerlingen in (praktijk)examenklassen wel naar school mogen blijven komen. ,,Dat is wel een verrassende uitzondering. Het is goed nieuws voor de leerlingen, want zij hebben met de examens in april en mei al een kort jaar.”

Docenten die examenleerlingen lesgeven zullen de andere klassen die ze onder hun hoede hebben vanuit het schoolgebouw online doceren. Leijenaar roept ouders op alert te zijn op het aantal contacten dat hun kinderen buiten schooltijd hebben.

Verschillen worden groter

Molenkamp vreest dat de lockdown ten koste gaat van de leerlingen. ,,We kunnen veel met thuisonderwijs en voor sommige leerlingen is het juist prettig omdat ze zich thuis goed kunnen concentreren, maar over het algemeen hebben we wel gezien dat het ten koste gaat van leerlingen.”

,,De ene leerling beschikt over een rustige ruimte thuis en een laptop en de ander moet het samen met broertjes of zusjes doen met één computer. Dat maakt het moeilijk om aan iedereen de aandacht te geven die nodig is. Daarmee dreigen verschillen tussen leerlingen groter te worden. We hopen dat we de school wel open kunnen houden als een soort opvang voor leerlingen die extra hulp nodig hebben omdat ze door thuisonderwijs onder druk staan.”

Stenden schakelt terug op eerder plan

NHL Stenden schakelt weer terug naar de periode van na 15 juni van dit jaar, toen het onderwijs op locatie ook beperkt werd. Voor het hoger onderwijs gaan fysieke lessen wel door voor kwetsbare leerlingen, praktijkonderwijs (zoals de zeevaartschool en verpleegkunde), en tentamens en examens. ,,We pakken nog net niet het draaiboek van toen uit de kast”, zegt woordvoerder Marianne Algera. ,,Hoe vervelend het ook is, we zijn nu wel beter voorbereid en gaan ons uiterste best doen.”

De hogescholen en universiteiten mochten tot gisteren weer vier op de tien lessen fysiek geven. ,,Die vijf weken zijn voor ons vrij overzichtelijk. Vanwege de kerstvakantie, maar ook omdat we in januari al snel een toetsperiode hebben. Dat toetsen deden we al volgens de coronaregels.”

Stageplekken worden knelpunt

De MBO Raad vreest dat door de winkelsluitingen veel stages in het middelbaar beroepsonderwijs in de knel komen. ,,De retail is een belangrijke sector, we leiden ook daar veel jongeren voor op. Met het sluiten van niet-essentiële winkels vallen dus opnieuw veel leerwerkplekken weg”, zegt voorzitter Adnan Tekin. Het mbo is wel beter voorbereid op deze lockdown dan op die van maart, aldus de MBO Raad.

Op ikc De Arke in Lemmer zou donderdag Kerst worden gevierd, maar de viering is vervroegd. Die was al alleen bedoeld voor kinderen en juffen en meesters, allemaal in hun eigen klas. Kinderen oefenden de afgelopen dagen op de toneelstukken. Die worden nu iets eerder opgevoerd dan gepland. ,,Er is warme chocolademelk en koekjes en iedereen mag in kerstkleren komen”, zegt directeur Sietske de Jong. En zo zal elke school dinsdag een snel afscheid moeten improviseren.