Schommeling, piek of golf? Er worden dit jaar meer baby's geboren in Fryslân: 'We lopen flink voor op schema'

Het is drukker op de kraamafdelingen en bij verloskundigen in Fryslân dan normaal in deze tijd. De oorzaak is een geboortepiek. Landelijk is er een toename van 8 procent. Friese ziekenhuizen en verloskundigen spreken eerder van een kleine groei ten opzichte van 2020.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Nederland 86.200 kinderen geboren. De afgelopen jaren lag dit rond de 82.000.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Nederland 86.200 kinderen geboren. De afgelopen jaren lag dit rond de 82.000.

In De Tjongerschans in Heerenveen werden tot nu toe al 852 baby’s geboren. Dat zijn er 86 meer dan in 2020 en 64 meer dan in 2019. ,,Wij herkennen de berichten van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over een geboortegolf dus wel”, zegt woordvoerder Fokje Nagelhout. De cijfers zijn geen jaarcijfers, maar de stand tot en met 17 augustus in ieder jaar. ,,We lopen dus flink voor op schema.”

Op de kraamafdeling kunnen ze de drukte nog prima aan. ,,Opschalen of afschalen; ze weten niet beter op de kraamafdeling”, zegt Nagelhout. ,,Mocht het een keer écht niet passen, dan kunnen we altijd uitwijken naar andere ziekenhuizen. Maar daar is tot nu toe geen sprake van geweest.”

1100 baby’s

Sinds maart worden er in Nederland per maand gemiddeld 1100 baby’s meer geboren dan in 2020. Het afgelopen kwartaal kwamen de meeste kinderen ter wereld sinds 2010. Dit meldt nieuwssite voor de zorg Skipr. Kraamzorgorganisatie De Kraamvogel, ook actief in Fryslân, spreekt van een geboortegolf. Zij verwacht dit jaar uit te komen op twintigduizend baby’s waar dat normaal zeventienduizend zijn.

Het CBS meldde eerder een toename van het aantal baby’s in Nederland. In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Nederland 86.200 kinderen geboren. In het eerste halfjaar van 2018, 2019 en 2020 waren dat er steeds rond de 82.000. In Fryslân is ook een toename te zien van ongeveer zestig baby’s extra per maand, vergeleken met dezelfde maanden in 2020.

MCL

Gek genoeg merken ze van die stijging in het Medisch Centrum Leeuwarden vooralsnog niks. ,,We lopen op jaarbasis iets voor op het aantal bevallingen van vorig jaar”, zegt woordvoerder Frits Mostert, ,,maar dat noem ik eerder een kleine schommeling dan een golf.” In juni 2020 werden er in het MCL 163 baby’s geboren, dit jaar waren dit er 156. In juli werden wel dertig baby’s meer geboren dan vorig jaar. ,,Maar dat is de grootste toename. Er zijn dus ook maanden dat er minder baby’s zijn”, aldus Mostert.

Bij de Antonius Zorggroep in Sneek is het wel wat drukker. Exacte geboortecijfers waren woensdag nog niet paraat. Volgens woordvoerder Janet Jouwsma worden er dit najaar nog veel geboortes verwacht, met een piek in oktober.

Corona

Of corona ten grondslag ligt aan de stijging van het aantal geboortes, daarover durft niemand zich uit te laten. ,,We vragen natuurlijk niet aan vrouwen waarom ze juist nu een kind krijgen”, zegt Fokje Nagelhout van De Tjongerschans. Ook het CBS durft de golf nog geen ‘coronababyboom’ te noemen, al legt hoofdsocioloog Tanja Traag van het statistiekbureau Skipr wel uit dat ,,veel ouders deze coronaperiode blijkbaar zien als een goed moment om kinderen te krijgen.”

Een andere mogelijke verklaring is volgens het CBS dat twintigers hun kinderwens de afgelopen jaren hebben uitgesteld. Verwacht werd dat dit „op enig moment” wel zou worden ingehaald. Dat die inhaalslag nu zichtbaar wordt, kan samenhangen met het moment waarop de eerste schok van de coronapandemie was uitgewerkt.

Verloskundigen

Ook verloskundigen merken dat het drukker is dan voorgaande jaren. Al wordt ook hier de uitdrukking ‘geboortegolf’ te zwaar bevonden. ,,Het is gewoon goed druk”, zegt Welmoed Hemeltjes die met twee andere verloskundigen werkt voor verloskundigenpraktijk Bolsward. ,,We werken het aantal uren dat we nodig zijn. Soms is dat meer, soms is dat minder. Dat hoort ook bij ons vak. Maar nu maken we alle drie veel uren.”

Ze is blij dat ze nog geen achterwacht hoeft te regelen. ,,Vanwege corona konden de afgelopen tijd stages niet doorgaan. We merken nu dat er minder verloskundigen van de opleiding komen dan anders. Ze hebben vertraging opgelopen.” Met name in vakantieperiodes kan dat voor problemen zorgen, vreest ze.

Dit probleem speelt op meer plekken in Fryslân, weet ook Marjanna Veenstra, verloskundige bij de praktijk Catharina Schrader in Dokkum. ,,Wij hebben hier mazzel, want we hebben ook voor de vakantieperiode goede achtervang. Maar dat geluk hebben niet alle praktijken. Het is echt een probleem.”

Veenstra merkte dat de piek in haar praktijk in juli was, ,,maar ook de andere maanden lijkt het qua geboorten wat drukker te zijn.” Of corona daar ook een rol in heeft gespeeld, durft ze niet te zeggen.