Dit artikel is vandaag gratis

Schoonfamilie krijgt twintig jaar cel voor beramen 'zwembadmoord'

De hamer van de rechtbankvoorzitter. Foto: ANP

Twee schoonfamilieleden en de ex-partner van de in 2012 vermoorde Jan Elzinga zijn veroordeeld tot celstraffen van twintig jaar. Volgens de rechtbank in Groningen gaven zij de opdracht voor de zogenoemde ‘zwembadmoord’ in Marum in 2012.

De rechter baseert zich onder meer op verklaringen van een kroongetuige. Dit ondanks dat hij toegegeven heeft niet altijd de waarheid te hebben gesproken. Volgens die getuige wilde de familie van Elzinga af omdat hij zijn vriendin mishandelde en vreemdging. Zowel de toenmalige partner, een 43-jarige vrouw uit Hollandscheveld, als haar broer (40) uit Nieuw-Roden en moeder (61) uit Roden moeten twintig jaar de cel in.

Elzinga (40) werd op de vroege ochtend van 10 juli 2012 bij een zwembad in Marum doodgeschoten. De schutter had instructies gekregen van de man die later de kroongetuige van het OM zou worden. De twee mannen kregen in 2014 celstraffen van respectievelijk vijftien en twintig jaar. De kroongetuige vertelde in ruil voor een strafkorting dat de schoonfamilie de moord had beraamd.

Samenzwerende schoonfamilie

De schutter wees al in 2012 op een samenzwerende schoonfamilie, maar het OM zag toen te weinig bewijs. Ondanks dat er volgens de rechter veel valt aan te merken op de verklaringen van kroongetuige en dader, worden ze als consistent en betrouwbaar gezien. De rechter ziet ook bewijs in onder meer afgeluisterde telefoongesprekken en sms-berichten tussen de familieleden. De getuige had ook telefoonberichten van hemzelf met de man uit Nieuw-Roden aangedragen bij de politie. Die zijn niet meegenomen als bewijs omdat de getuige heeft toegegeven ze in elkaar te hebben geknutseld.

De rechter heeft daarnaast een 57-jarige man uit Kampen veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij was de tussenpersoon van de familie en regelde het moordwapen.

De straffen van de ex-partner van het slachtoffer en haar broer zijn conform de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste tegen hun moeder een drie jaar lagere straf, maar volgens rechter is haar aandeel even groot. Tegen de Kampenaar was de eis ook zeventien jaar. Zijn rol was minder groot en hij heeft openheid van zaken gegeven, aldus de rechter.

De rechtbank spreekt van een ,,kille liquidatie”. De schoonfamilie gaat in hoger beroep. ,,Dit kan niet, we zijn onschuldig”, riep de moeder na het vonnis.

Nieuws

menu