Dit artikel is vandaag gratis

Schoonmaakactie op zee: complete hijskraan na 28 jaar uit het water getakeld

Deze hijskraan schoon 28 jaar geleden van dek van een Noorse coaster die op nieuwjaarsdag 1995 verging bij Vlieland. Foto: Waddenvereniging

Bij de nieuwste schoonmaakexpeditie van CLeanUpXL is een complete hijskraan uit zee gewist. De kraan stond op 1 januari 1995 aan dek van de Noorse coaster Linito, die op die dag in zwaar weer verging.

Het 58 meter lange schip raakte stuurloos, de lading begon te schuiven en het schip maakte slagzij en brak in tweeën. Rijkswaterstaat borg destijds de gevaarlijke stoffen en de Belgische firma Tijdelijke Vereniging van Bergingswerken claimt in mei 1995 de laatste wrakstukken te hebben geborgen. De kraan bleef echter liggen en is afgelopen weekeinde na 28 jaar alsnog boven water gehaald.

MSC Zoe

CleanUpXL is een project van de Waddenvereniging en partners, waaronder Stichting de Noordzee om afval op de Waddenzee en de Noordzee op te ruimen. Daaronder valt het resterend afval van de MSC Zoe – die ramp was aanleiding voor de start van het project – maar eigenlijk alles wat de bergers van het schip Friendship onderweg tegenkomen, wordt omhoog getakeld.

Onvoorstelbaar hoeveelheid rotzooi

Ellen Kuipers: ,,Het is onvoorstelbaar hoeveel rotzooi er nog op de zeebodem ligt en wat voor dingen we tegenkomen. Afkomstig van schepen die zijn vergaan, maar ook spullen die van het dek zijn gevallen.”

Officieel moet verloren lading worden gemeld, maar soms wordt het niet opgemerkt. Die spullen blijven dan liggen in zee. ,,Er blijven bijvoorbeeld visnetten achter haken; potentieel erg gevaarlijk”, aldus Kuipers.

Afvalfonds

CleanUpXL wil dat er voor de lange termijn een Nationaal Afvalfonds wordt opgezet, waarin verzekeraars, reders en overheden geld kunnen storten. Vandaaruit kunnen bergingen gefinancierd worden.

Nieuws

menu