Schutter winkelcentrum De Centrale in Leeuwarden aangehouden na politieschoten en achtervolging

De Vlietzone en winkelcentrum De Centrale in Leeuwarden werden maandagavond opgeschrikt door meerdere geloste schoten. De politie maakte jacht op een man die een vuurwapen had gebruikt en wist hem na een lange achtervolging om 22.00 uur in de Borneostraat te arresteren.

Een politieauto.

Een politieauto.

,,Ik was net thee aan het zetten, toen ik meerdere schoten hoorde”, zegt Friesch Dagblad- redacteur Mark Vallinga vanuit zijn appartement aan het Zuidvliet. ,,Ik dacht dat het een idioot was die met een neppistool of zo schoot, maar toen ik mij omdraaide zag ik een barst in het ruit van de balkondeur met een rond gaatje. Het bleken politieschoten te zijn.”

De politie kreeg rond 20.30 uur de melding van een schietpartij bij winkelcentrum De Centrale. De schutter vluchtte lopend weg via het Vliet, waar hij meermalen door de politie werd beschoten. De straat bleef nog een tijd lang afgesloten en omwonenden kregen de opdracht om binnen te blijven. ,,Ik durf mijn deur ook niet open te doen, want dan breekt het glas.”

Na een achtervolging door de wijk, waarbij onder meer een helikopter werd ingezet, kon de man uiteindelijk in de Borneostraat aangehouden worden. Op videobeelden is te zien dat de verdachte op een brancard werd afgevoerd. Over de identiteit van de man worden nog geen mededelingen gedaan.