Scouts raken een week lang de grond niet aan in Heerenveen om aandacht te vragen voor hun collega's in Limburg

Vijf scouts van Polaris in Heerenveen leven de komende dagen in een zelfgebouwde hut op minimaal drie meter boven de grond. ,,We willen hiermee geld inzamelen voor de scoutinggroepen van Limburg”, zegt Tom Gerrits. ,,Zij zijn veel kwijt geraakt door de overstroming en we willen ze graag helpen om zo snel mogelijk weer activiteiten te houden.”

De scouts van Polaris leven de komende dagen boven de grond om geld inzamelen voor de scoutinggroepen van Limburg.

De scouts van Polaris leven de komende dagen boven de grond om geld inzamelen voor de scoutinggroepen van Limburg. Foto: Simon Bleeker

Er is bijna continu geklik te horen bij vijf scouts van Polaris in Heerenveen die deze week actievoeren voor hun collega’s in Limburg. Zes dagen brengen zij op een hoogte van minimaal drie meter gezekerd door.

Als ze van tafel naar de keuken willen, van de leefruimte naar het slaapverblijf of naar de filmzaal boven, telkens moet er eerst een karabijn aan een nieuwe lijn worden geklikt. ,,Ik ben het al zo gewend geraakt dat ik me zelfs nog in mijn slaap probeer te zekeren”, grapt Menno Hoekstra.

Grondzeil en palen

Veiligheid staat voorop in het bouwwerk dat uit aan elkaar geknoopte palen is opgebouwd en waarbij wapperende stukken grondzeil dienen als wanden. ,,Er is nog niemand die zich heeft verstapt”, zegt Freek Harbers. ,,Maar als dat toch gebeurt blijf je altijd wel aan een touw hangen.”

Ook bezoekers moeten een tuigje aantrekken en worden met touwen omhoog getrokken. ,,De trap die we konden lenen voor de opbouw moesten we weer inleveren”, verklaart Sander Elsinga.

De stamgroep van vijf mannen tussen de 18 en de 21 besloot om met het jaarlijkse zomerkamp dit keer de hoogte in te gaan. Elsinga: ,,We houden sowieso wel van het maken van hoge bouwwerken en van klimmen en we vonden het ook een uitdaging om een week lang niet de grond aan te raken.”

Verwoest

Met hun actie willen ze aandacht vragen voor situatie van hun collegascoutinggroepen in Limburg. ,,Wij zitten nu veilig hoog en droog, maar zij zijn veel kwijt geraakt door de overstromingen. Kampeerterreinen zijn verwoest en ook opslagruimtes van scoutinggroepen zijn beschadigd geraakt. Een deel van de kosten krijgen ze wel vergoed van de overheid, maar we verwachten dat dat niet alles zal zijn en dat het ook even duurt voordat die vergoeding komt. Met deze actie willen we ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk weer activiteiten kunnen organiseren.”

De mannen wisten hun verblijf in drie dagen uit de grond te stampen en het is van bijna alle gemakken voorzien. Zo is er een keuken, koelkast en boven de leefruimte is een extra etage met een beamer en een vuurkorf waar ze ‘s avonds een filmpje pakken. Het slaapvertrek is wel wat winderig. Het bestaat uit een houten plateau waar het grondzeil van het dak in de wind kraakt en klappert. De wanden zijn open, maar ze kunnen er best om slapen, zegt Harbers. ,,We zijn wel wat gewend.”

Uitdagingen

Elke dag krijgen de scouts via hun leiding of via sociale media een challenge die ze moeten uitvoeren zonder de grond te raken. Zo maakten ze woensdag een schommel. Gerrits: ,,We zijn heel actief op sociale media en willen zo meer aandacht vragen voor de situatie in Limburg en we hopen dat ook andere scoutinggroepen ons voorbeeld volgen en de hoogte in gaan zodat er meer hulp komt.”

De keuken staat vol met pakken melk, uien, aardappels en ander eten. Elsinga: ,,We komen hiermee een heel eind en als we wat vers eten nodig hebben of zin krijgen in bijvoorbeeld een pizza kunnen we dat hier laten bezorgen. Dat moet dan wel even met een touw omhoog getakeld worden want wij mogen de grond niet raken.” Het zomerkamp van de stamgroep van Polaris duurt tot en met dit weekend. Belangstellenden kunnen de actie steunen via de website https://www.scoutingpolaris.nl/nieuws/hoogendroog