Sergei Gorbunov uit het azc in Drachten zit al 17 dagen in hongerstaking, maar heeft nog altijd geen uitnodiging van de IND: ‘Het is alsof ze zich voorbereiden op mijn dood’

De Russische vluchteling Sergei Gorbunov (34) uit het azc in Drachten is inmiddels zeventien dagen in hongerstaking. Hij eet sinds 2 april niet meer uit protest, omdat hij al negen maanden wacht op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Maar na ruim twee weken is de IND nog steeds niet langsgekomen om met hem te praten, en dat frustreert hem. ,,Ik voel me slecht. Ik wil echt niet sterven. Maar ik wil dit doorbreken.”

De Russische vluchteling Sergei Gorbunov.

De Russische vluchteling Sergei Gorbunov. Foto: Jilmer Postma

In het azc komt elke dag een verpleegster checken hoe het met hem gaat. Op woensdagmiddag kreeg hij voor het eerst bezoek van een arts. ,,We hebben besproken wat ze moeten doen in een kritieke situatie, als ik bijvoorbeeld het bewustzijn verlies”, vertelt Gorbunov in een videobelgesprek, na afloop van het doktersbezoek. Hij voelt zich zwak en verliest daardoor soms ook de controle over zijn emoties. ,,Mijn bloedwaarden dalen elke dag en ik heb pijn aan mijn hart. Maar ik krijg totaal geen reactie van de IND, dat had ik niet verwacht. Ik voel me ontzettend teleurgesteld. Het is alsof ze zich voorbereiden op mijn dood.”