Sgraffito van Just Halbertsma wordt gerestaureerd in Kollum. 'Het is uniek in zijn omvang en soort, en nu kon het nog'

Met de restauratie van ‘De ontwikkeling van Kollumerland’ van Just Halbertsma uit 1958 is een voor Fryslân uniek naoorlogs wandkunstwerk veiliggesteld. Wat er op de langere termijn met het voormalige Lauwers College gebeurt, weet de gemeente Noardeast-Fryslân nog niet. Vooralsnog blijft het in gebruik als onderwijslocatie binnen de Campus Kollum.

Het wandkunstwerk van Just Halbertsma in het voormalige Lauwers College, tegenwoordig Campus Kollum.

Het wandkunstwerk van Just Halbertsma in het voormalige Lauwers College, tegenwoordig Campus Kollum. Foto: Marcel van Kammen

In 1958 maakte Just Halbertsma (Sneek, 1923-2011) in Kollum zijn eerste monumentale wandkunstwerk. Hij nam vele vierkante meters van de muur van de nieuwe christelijke LTS Johannes Bogerman in beslag met zijn De ontwikkeling van Kollumerland . Een bijzonder kunstwerk, en dan met name wat de techniek betreft die Halbertsma gebruikte: het vlaksgraffito. Een vlaksgraffito bestaat uit verschillende lagen gekleurd cement, die over elkaar worden aangebracht. Door in het nog natte cement lagen weg te schrapen, ontstaat kleurverschil en dieptewerking. Een klassieke techniek die in de tijd van de Wederopbouw een kortstondige opleving kende.

Nieuws

menu