Dit artikel is vandaag gratis

Dieven hebben een gat in het dak van het Observeum in Burgum gezaagd om sieraden te ontvreemden

Het Observeum is sinds jaar en dag een geliefde plek om via telescopen de sterrenhemel te bekijken. Foto: Marcel van Kammen

Er is in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken in het Observeum in Burgum, het streekmuseum met sterrenwacht.

De dieven wisten zich toegang te verschaffen door een gat te zagen in het plafond, zegt bestuurslid Henk Plantinga. ,,Ze hebben platen kapotgemaakt en verwijderd. Vervolgens zijn ze waarschijnlijk met een ladder naar beneden geklommen.”

De dieven hebben sieraden meegenomen van een paspop die in de vitrine stond. Vervolgens zijn ze vertrokken, aldus Plantinga. ,,Het lijkt erop dat het een heel snelle inbraak is geweest.”

De gestolen sieren zijn volgens het bestuurslid niet bijzonder veel waard. Groter is de schade aan het gebouw. Niet alleen zit er dus een gat in het dak, maar door dat gat is ook erg veel regen naar binnen gekomen. ,,Die schade is veel groter dan de geldelijke waarde van de gestolen sieraden.”

Volgens Plantinga is het voor het eerst dat het Observeum, sinds jaar en dag een geliefde plek om met telescopen naar de sterrenhemel te kijken, met een inbraak te maken heeft. ,,De goudmijn is hier niet te halen.”

Het Observeum was woensdag gesloten. De verwachting is dat het donderdag de deuren weer opent.

Nieuws

menu