Sint Piterkerk in Grou is een prima plek om lekker te schilderen

Om de drempel van de kerk te verlagen is de Sint Piterkerk in Grou elke donderdagmiddag open als atelier voor kunstschilders uit de omgeving. Gistermiddag konden de schilders voor het eerst aan de slag.

Yneke Fokkens (rechts) geeft Klaas Bakker aanwijzingen bij het schilderen.

Yneke Fokkens (rechts) geeft Klaas Bakker aanwijzingen bij het schilderen.

,,Ik vind het jammer dat ik er niet eerder aan ben begonnen”, zegt Simone Bonga (74) uit Nes. Ze schildert sinds vijf jaar en is een van vier schilders die deze donderdag achter de ezel zit in de Sint Piterkerk in Grou.

Het is de eerste keer dat de kerk de deuren opent om als atelier te dienen voor kunstschilders uit Grou en omgeving. ,,De kerkenraad wilde de kerkruimte die doordeweeks bijna niet gebruikt wordt meer openstellen voor dorpsgenoten”, vertelt ds Helmer le Cointre van de protestantse gemeente Grou. ,,Omdat met corona de culturele sector het extra zwaar had kwam Klaas Stelma, die ook de rondleidingen in de kerk geeft, met het idee de kerk als atelier beschikbaar te stellen.”

Revalidatie

Bonga krijgt sinds vijf jaar les van Yneke Fokkens (68), die in de kerk rondloopt om de kunstenaars met raad en daad bij te staan en die ook zelf de kwast ter hand neemt. De moeder van Bonga zorgde er voor dat ze met schilderen is begonnen. ,,Zij kreeg op haar 90ste een beroerte. Schilderen was een onderdeel van haar revalidatie. Toen ze overleed kreeg ik haar schilderspullen en dacht ik, ‘daar ga ik wat mee doen’.

Luchten en landschappen zijn haar thema’s. ,,Ik gebruik altijd afbeeldingen als voorbeeld. Ik heb ook mijn poedel geschilderd, maar wel van een foto.”

Flamencodanseres

Dat er slechts vier schilders actief zijn ligt aan corona, licht Fokkens toe. ,,We hadden zoveel aanmeldingen dat we ze in kleine groepen hebben verdeeld die bij toerbeurt hier aan de slag gaan.”

Het kerkgebouw zelf inspireert de schilders niet, al vindt Pietrix de Graaf (65) de ruimte wel heel prettig. ,,Beter dan het lokaal boven de VVV waar we anders zitten.”

Zij tekende al langer, maar toen haar dochter haar uitdaagde een flamencodanseres te schilderen was die zo goed gelukt dat ze het schilderen serieuzer oppakte. ,,Je merkt wel dat je door de lessen vooruitgaat.” Ze wijst op haar schilderij met een paar houten schaatsen. ,,De punt van een schaats staat er niet helemaal op. Daar is de vlakverdeling niet goed gegaan. Maar de kleuren vind ik wel erg mooi.”

SInds ze schildert is Bonga anders naar de wereld gaan kijken. ,,Ik let nu veel meer op donker en licht en op de lichtval.”

Action

,,Dat is inferieure verf Frans. Zeker van de Action?” vraagt Fokkens aan Klaas Bakker (79) die met een paletmes in de weer is. ,,Die dekt slecht, er zijn genoeg alternatieven die ook niet duur zijn.”

Bakker is de enige mannelijke schilder deze middag. Hij is sinds drie jaar aan de slag. ,,Het suddert al jaren in mijn achterhoofd, tot mijn schoonzus me het laatste zetje gaf.” Zijn onderwerpen zijn ook divers: van een portret van Harry Muskee van Cuby and the Blizzards tot een vogeltje en een stilleven.

Schilderen in een kerk geeft hem ook geen ander soort inspiratie. ,,Maar het is wel een mooie ruimte om in te werken.”

Vanaf vier uur ‘s middag mag er ook publiek de kerk in om de kunstenaars aan het werk te zien en eventueel een praatje met ze te maken.

Bonnemablauw

,,We proberen zoveel mogelijk mensen bij de kerk te betrekken”, vertelt Klaas Stelma. Zaterdagmiddag is er een tentoonstelling van de kerken die dorpsgenoot Douwe Meinderts Bonnema heeft geschilderd.”

,,Prachtig vind ik ze”, zegt Fokkens, terwijl ze een paar exemplaren van de schilderijen in naïeve stijl bekijkt die al in de consistorie klaar liggen. ,,Dat blauw van al die luchten, Bonnemablauw noem ik dat.”

Volgens mede-organisator van de schilderactiviteiten Abe Dijkstra blijft de kerk voorlopig op donderdagmiddagen als atelier beschikbaar. ,,In ieder geval tot de kachel aan moet. Want de stookkosten zijn hoog.”