Sint Vituskerk in Stiens moet straks ook onderdak bieden aan cultuur: 'De kerk moet een grotere plaats gaan innemen in het dorp.'

Het is misschien wel het meest beeldbepalende punt van Stiens: de eeuwenoude Grote of Sint Vituskerk, omringd door een hoge bomenhaag. Binnenkort zullen nog meer mensen deze bijzondere plek weten te vinden, want de kerk moet straks ook een plaats worden waarin culturele activiteiten, zoals concerten, lezingen en exposities, worden georganiseerd.

Kerkrentmeester Lubbert Tilma met een 17e-eeuwse verrijdbare herenbank.

Kerkrentmeester Lubbert Tilma met een 17e-eeuwse verrijdbare herenbank. Foto: JACOB VAN ESSEN

,,We hopen dat de kerk hiermee een nog grotere plek gaat innemen in het dorp”, zegt kerkrentmeester Lubbert Tilma. ,,Een laagdrempelige plek waar iedereen regelmatig een kijkje neemt.” Het plan behelst onder meer dat de vloer vervlakt wordt en vloerverwarming krijgt, er een moderne geluids- en lichtinstallatie wordt geïnstalleerd, en achterin de kerk een foyer, een keukentje, een garderobe en een extra wc komt. In de torenkamer, die nu wordt gebruikt door de diaconie, komen kleedruimtes die ook weer gedemonteerd kunnen worden.

Nieuws

menu