Dit artikel is vandaag gratis

Sinterklaasintochten in Heerenveen en Akkrum geschrapt. Waar gaan ze nog wel door?

Sint Nicolaas. Foto: ANP

De Sinterklaasintochten die zaterdag in Heerenveen en Akkrum zouden plaatsvinden gaan niet door. Dat hebben de organisatoren samen met de gemeente Heerenveen besloten. In Leeuwarden en Kollum komt de Sint wel.

Bij de coronapersconferentie van vrijdagavond liet demissionair premier Mark Rutte het wel of niet doorgaan van de intocht over aan de burgemeesters. Maar eerder al besloten Akkrum en Heerenveen de tocht te schrappen. ‘Bij deze twee grotere intochten komt traditiegetrouw veel publiek kijken’, schrijft de gemeente Heerenveen in een persbericht. ‘De beide organisatiecomités worstelden al met de maatregelen om het zowel feestelijk als veilig te kunnen regelen. Ondanks eventuele extra te nemen maatregelen is het oplopende aantal besmettingen reden om gezamenlijk te besluiten om de intochten toch af te blazen.’

De intocht in Leeuwarden gaat wel door. ,,Het is een doorstroomevenement en we hebben de mensen al eerder gevraagd zich verspreid op te stellen”, aldus Dylan van Hinte van de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden (SSIL).

Volgens burgemeester Sybrand van Haersma Buma volgt de intocht een lange route over het water en later richting de binnenstad, zodat de bezoekers zich goed kunnen verspreiden.

Roetveegpieten

Dit jaar wordt de Sint bij de intocht in Leeuwarden voor het eerst niet door zwarte pieten maar door roetveegpieten begeleid. De organisatie volgt daarin het beleid van de landelijke intocht, waar de roetveegpiet al eerder zijn intrede deed.

Een paar maanden geleden gaf Van Hinte in deze krant naar aanleiding van deze keuze aan niet bang te zijn voor demonstranten die voor zwarte pieten zijn. Die hebben echter nu aangegeven wel bij de intocht te protesteren. ,,We hadden al wat signalen opgevangen dat dat zou gebeuren. Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten, dus ook deze groep. We laten het verder over aan de gemeente.”

QR-code

In Harlingen had de organisatie aangegegeven dat er een QR-code nodig is om Sinterklaas te zien aankomen bij de keerkade in de haven. De naastgelegen Dokkade is afgezet en alleen toegankelijk voor uitgenodigde scholieren en een paar gasten. Als de tocht richting de binnenstad gaat is er na de keerkade geen QR-code nodig.

Ook de intocht in Kollum gaat vooralsnog door, werd gisteren al gemeld. Ook daar wordt het gezien als een doorstroomevenement. Of een burgemeester bij een van de andere intochten in Fryslân nog vlak voor de dag van de intocht een verbod heeft uitgevaardigd is niet bekend.

Nieuws

menu