Sinterklaasshoppers houden zich netjes aan de regels in binnenstad van Leeuwarden

Het is voor veel Nederlanders een dag om naar uit te kijken: de verjaardag van Sinterklaas op 5 december. Het bewonderen van surprises, lachen om slechte rijmpjes en het graaien in een jutezak vol cadeautjes; het is jaarlijks het recept voor gezelligheid. Maar net als sinterklaasavond zag dit jaar ook het traditionele inkopen er anders uit.

Het was sinterklaaszaterdag druk in de binnenstad Leeuwarden, maar extreem druk werd het niet. Het winkelend publiek hield zich volgens ondernemers netjes aan de mondkapjesplicht.

Het was sinterklaaszaterdag druk in de binnenstad Leeuwarden, maar extreem druk werd het niet. Het winkelend publiek hield zich volgens ondernemers netjes aan de mondkapjesplicht. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Zij die de Sint een handje wilden helpen met het aanschaffen van cadeaus moesten de winkels in met een mondkapje en ook afstand houden van anderen. Om te voorkomen dat het te druk zou worden in de binnensteden, kregen shoppers het advies om het inkopen niet uit te stellen tot 5 december zelf. Maar in plaats daarvan in de dagen of zelfs weken daarvoor al de cadeaus in huis te halen.

Aan die oproep leken velen gehoor te hebben gegeven, want massale sinterklaasdrukte bleef zaterdag uit in Leeuwarden. Ook het afstand houden op straat ging goed, omdat de gemeente van de Wirdumerdijk en Nieuwestad een voetgangerszone had gemaakt.

Eventjes wachten

In de winkels zelf ging het ook goed. Bij Boekhandel Van der Velde aan de Nieuwestad was het alsnog ‘erg druk’, maar het ingestelde deurbeleid voorkwam een massale toeloop. ,,Een van onze medewerkers staat bij de deur en zegt dat mensen een winkelmandje mee moeten nemen. En als die op zijn, moet je eventjes wachten”, legt verkoper Ronnie Terpstra uit. ,,We hebben een grote winkel, maar zo zorgen we ervoor dat er genoeg afstand gehouden kan worden.”

Het aantal mensen dat hier geen mondkapje draagt, was vandaag op één hand te tellen. Gelukkig ook maar

Dat er sinds 1 december ook mondkapjes gedragen moeten worden in de winkels, heeft volgens Terpstra voor duidelijkheid gezorgd. ,,Toen het nog een dringend advies was, had iedere winkel eigen regels. Dat is nu voorbij. Het aantal mensen dat hier geen mondkapje draagt, was vandaag op één hand te tellen. Gelukkig ook maar, want op discussies zit niemand te wachten: we zijn boekverkopers en geen politieagenten.”

Andere sfeer

Klagen over de coronamaatregelen wil Terpstra in ieder geval niet. ,,Nee, want wij mogen in tegenstelling tot veel andere ondernemers wel open. Wij zitten op een stuk van de Nieuwstad met veel horeca. Nu die gesloten zijn, is de sfeer heel anders. Als het begint te schemeren, zou het anders gaan leven bij onze buren, maar nu blijft het er donker.”

De sinterklaasdrukte begon al een maand geleden en we hebben gemerkt dat er nu ook veel mensen in de ochtenduren langskwamen

Het gebrek aan buitenentertainment zorgt vooreen run op thuisentertainment. Het levert spellenspeciaalzaak Spellekijn aan de Peperstraat al het hele jaar flink wat extra klanten op. ,,Wij hebben nog geen last gehad van de coronacrisis”, bekent Jacob Hoogstra. ,,De sinterklaasdrukte begon al een maand geleden en we hebben gemerkt dat er nu ook veel mensen in de ochtenduren langskwamen in de winkel. Door de grote drukte van afgelopen tijd zijn sommige spellen nu zelfs uitverkocht.”

Niet voor de lol

De drukte heeft volgens Hoogstra verder geen problemen opgeleverd. Wanneer het druk werd, kozen klanten van Spellekijn er zelf voor om buiten even te wachten. ,,Wij hebben er niet voor gekozen om iemand bij de deur te zetten. Wij gaan er vanuit dat mensen hun boerenverstand gebruiken en zelf in kunnen schatten of er binnen genoeg ruimte is. Dat gaat hartstikke goed en onze klanten doen ook netjes een mondkapje op.”

Iedereen lijkt wel door te hebben dat we dit met z’n allen niet voor de lol doen, maar om er zo snel mogelijk vanaf te zijn

Zij die wel zin hadden in wat anders dan pepernoten of taaitaai, konden terecht bij delicatessenwinkel House of Taste in de Kleine Kerkstraat. Vanwege de beperkte ruimte mochten er maximaal vier klanten tegelijk in de winkel zijn. ,,Bij ons was het even druk als vorig jaar, dus het viel mee”, zegt David Keijzer, die heeft gemerkt dat de coronaregels netjes worden gevolgd. ,,Klanten die geen mondkapje dragen zijn het vergeten of hebben daar medische redenen voor. Iedereen lijkt wel door te hebben dat we dit met z’n allen niet voor de lol doen, maar om er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Dit alles mag nooit het ‘nieuwe normaal’ worden.”

Lees ook: Winkeliers moeten mondkapjesplicht gaan handhaven

Nieuws

menu