Dit artikel is vandaag gratis

835 kilometer aan Friese oever is weer plasticvrij dankzij de schoonmaakacties van 'Skjin wetter'

Technasiumleerlingen van RSG Simon Vestdijk in Harlingen hebben tijdens lessen Onderzoek en Ontwerpen verschillende gebieden in en rond de stad zwerfvuilschoon gemaakt. Acht klassen met in totaal 210 leerlingen verzamelden 386 kilo aan troep. Foto: Simon Bijlsma

Tijdens de actieweek ‘Skjin wetter’ is in totaal 835 kilometer aan grachten, kanalen, sloten, meren en andere oevers in Fryslân schoongemaakt. Ruim tweeduizend vrijwilligers en meer dan dertig organisaties deden mee aan de actie, van 2 tot 9 oktober.

‘Skjin wetter’ was een initiatief van Wetterskip Fryslân, de Friese Milieufederatie en de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Smallingerland, De Fryske Marren, Harlingen en Waadhoeke. Het is sinds 2017 een jaarlijkse actie, toen zo’n honderd vrijwilligers meededen. ,,De laatste jaren hebben we wat het aantal vrijwilligers betreft een groei van ongeveer 100 procent per jaar meegemaakt”, zegt projectleider Simon Bijlsma.

Hoeveel kilo afval er dit jaar is opgeruimd, is niet precies bekend. ,,Het grote aantal opruimacties en de spreiding over een hele week maakten het logistiek te lastig om alles te wegen”, licht Bijlsma toe. In jaren vóór corona, toen de actie op één dag werd georganiseerd, werd er zo’n vierduizend kilo afval uit het water gehaald.

Nieuws

menu