Slachterij Vion heropent na belofte NVWA

De runderslachterij van Vion in Leeuwarden gaat over ruim twee weken weer open. Dat heeft het bedrijf besloten, na de toezegging van keuringsdienst NVWA om de keuringsartsen beter te instrueren over de wijze waarop ze hun keuringen moeten uitvoeren.

Vion heropent na toezeggingen NVWA.

Vion heropent na toezeggingen NVWA.

De slachterij werd in februari geopend. Drie maanden later besloot Vion deze per direct stil te leggen, toen bleek dat 5 procent van de aangevoerde runderen werd afgekeurd. Dat was veel meer dan het landelijk gemiddelde van volgens Vion 1,8 procent. Volgens de slachter was het met een dermate hoog afkeuringspercentage niet mogelijk om de fabriek op een winstgevende wijze te exploiteren. De vijftien mensen in vaste dienst werden op een andere locatie ondergebracht, van de dertig flexwerkers werd het contract opgezegd.

Inspectiedienst wijst keuringsartsen op goed toepassen instructies

Vion en de NVWA hebben de afgelopen maanden de oorzaken onderzocht van het ongewoon hoge afkeuringspercentage. Dat leidt nu tot de maatregel dat de keuringsartsen opnieuw worden geïnstrueerd. ,,Wij hebben extra aandacht gegeven aan de instructies voor de keuringsartsen, zodat we de keuringen overal op dezelfde manier doen”, wil woordvoerder Benno Bruggink daarover kwijt.

Enorme verschillen

Aangevoerde runderen worden voor de slacht gekeurd op organen, eventuele wonden en op hun algehele toestand. Woordvoerder van Vion Nancy Aschman zegt dat het bedrijf ,,de enorme verschillen” in de keuringsresultaten tussen Leeuwarden en andere locaties had aangekaart bij de NVWA. ,,Waar het ons om gaat is dat er een level playing field is en dat de dieren overal op dezelfde manier gekeurd worden.”

Ze zegt er vertrouwen in te hebben dat dat nu wordt verbeterd.

Waren de keuringsartsen te streng?

NVWA-woordvoerder Bruggink zegt geen antwoord te hebben op de vraag of de keuringsartsen in Leeuwarden voorheen te streng waren. Wel refereert hij aan een langer lopend project om de keuringen landelijk meer uniform te maken. Sinds vorig jaar werkt de keuringsdienst daaraan, nadat bleek dat keuringsartsen de regels verschillend interpreteerden. ,,De ene dierenarts zal eerder afkeuren dan de ander”, zegt hij over de landelijke constateringen. ,,Daar willen we een einde aan maken.”

Waar het ons om gaat is dat er een level playing field is

Vion heeft de sluiting meteen ook gebruikt om enkele andere aanpassingen te doen aan het slachtproces, in samenspraak met de NVWA. Zo zijn de massieve schotten bij de stallen vervangen door hekken, zodat de keuringsartsen de dieren gemakkelijker kunnen inspecteren voordat ze naar de slacht gaan. ,,Eerder moest je er bijna boven gaan hangen. Dit werkt veel prettiger”, aldus woordvoerder Nancy Aschman.

De slachterij gaat op 10 september weer open, eerst met een wat lagere productie dan bij de sluiting in mei. Voor de stop werden er duizend dieren per week geslacht. Het werk werd in de tussentijd overgenomen door andere slachterijen. Het bedrijf begint nu met 25 mensen: de vijftien vaste personeelsleden komen terug en daarnaast komen er eerst tien flexwerkers. Het blijft de bedoeling op termijn 2500 runderen per week te slachten. Daarvoor zouden honderd medewerkers nodig zijn.

Nieuws

menu