Dit artikel is vandaag gratis

Ondanks de hongerige slakken en de vele regen van dit jaar kan er worden geoogst in de Doarpstún van Snakkerburen

Kinderen beschilderen bloempotten met verf. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Het is geen goed jaar geweest voor de tuin. Het was het hele jaar door veel te nat. Vervolgens vraten de slakken de gewassen op. Maar na een jaar zonder bijeenkomsten, viel er voor Doarpstun Snakkerbuorren gisteren tijdens het jaarlijkse oogstfeest genoeg te vieren.

Honderden bezoekers waren er, schat Catharina Rigter, vrijwilligerscoördinator bij Doarpstún Snakkerbuorren. ,,Het liep maar door, ondanks het weer”, zegt ze. Ze blikt tevreden terug op het feest, dat al sinds jaren - de tuin is opgericht in 2001 - op de laatste zondag van de schoolvakantie wordt gehouden. Dit jaar waren er maatregelen genomen, zoals een verplichte looprichting en ontsmettingsmiddelen. ,,De vergunning voor het feest kwam gelukkig snel rond.”

Bezoekers troffen op de tuin kraampjes aan met bloemboeketten, biologisch geteeld fruit en een terras voor koffie en gebak. In Snakkerburen is de kunst nooit ver weg. Verschillende dorpsgenoten presenteerden hun werk dan ook in één van de kraampjes. Een imker had een bijenkast met glazen wanden meegenomen. Voor kinderen waren er raadspelletjes en andere creatieve activiteiten te doen.

Prei en ui

Ondanks het weer en de slakken, was er genoeg over om aan de man te brengen. ,,De preien hebben het bijvoorbeeld goed gedaan, net als de uien”, zegt Rigter. ,,Verder zijn de eerste pompoenen geoogst. Die tijd komt er ook weer aan.” Het is op de Doarpstún verboden om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. ,,We willen het zo veel mogelijk biologisch houden. Dus als er veel slakken zijn, is dat gewoon pech. Het hoort er ook bij. Het ene jaar wat meer dan het andere jaar.”

Zo ongeveer elk huishouden in Snakkerburen kondigde deze week met een poster achter de voorruit het Oogstfeest aan. Toch was Rigter heel benieuwd wat de opkomst zou zijn. ,,Het viel niks tegen. Er waren dorpsgenoten, mensen uit de stad, toevallige passanten. Alles door elkaar. Heel gezellig.”

Vrijwilligers

Zelf hoopt Rigter vooral dat er mensen tussen zaten die zich als vrijwilliger willen inzetten voor de tuin. ,,We kregen vorig jaar nauwelijks vrijwilligers erbij, terwijl andere vrijwilligers ermee ophielden. We kunnen de extra handen goed gebruiken. Al is het maar voor een uurtje in de week. Iedereen met interesse voor tuinieren is welkom.” Wie zelf niet met de handen in de modder wil, heeft mogelijk wel interesse om te assisteren in het winkeltje waar de oogst wordt verkocht.

De Doarpstún mag dit jaar ook weer het decor zijn van het iepenloftspul van Snakkerburen. Van 15 tot en met 25 september staan er zeven voorstellingen gepland van ‘Galgen’. Het stuk werd speciaal voor het dorp geschreven door journalist en schrijver Sietse de Vries.

,,Maar nu is het eerst tijd om de boel op te ruimen na een geslaagde dag”, zegt Rigter. ,,En daarna, ook een traditie, met elkaar pizza eten. Het is fijn dat dat allemaal weer kan.”

Nieuws

Meest gelezen

menu