Dit artikel is vandaag gratis

Slechthorenden zien op tegen de herinvoering van de mondkapjesplicht: ‘Ik hoop dat mensen er meer rekening mee houden’

Een universele limited hearing-sticker op een mondkapje.

De terugkerende mondkapjes in openbare ruimten beperkt mensen met gehoorverlies in communicatie: liplezen kan niet meer, geluiden vallen weg en gezichtsmimiek is ook niet meer zichtbaar. Het leidt tot stress, frustraties en eenzaamheid.

Het kabinet heeft dinsdag tijdens een persconferentie aangekondigd dat mondkapjes vanaf zaterdag weer verplicht worden in onder andere winkels, supermarkten en bij contactberoepen. Dat betekent dat mensen met een gehoorbeperking weer terug bij af zijn, stelt Marjolijn Dekker van stichting Hoormij/NVVS. ,,Het is een afweging van een aantal kwaden. We blijven er aandacht voor vragen, want het blijft vervelend. Het is nog weer een extra klap in het gezicht.”

Niet alleen verdwijnen de mimiek, gebaren en het mondbeeld van de gezichten achter de mondkapjes, maar ook vallen geluiden weg door plexiglas bij bijvoorbeeld kassa’s. ,,Dan versta je het gewoon niet. Voor sommige mensen is dat invaliderend.”

Niet blij

Ook Theo-Evert van der Wal uit Aldeboarn heeft samen met veel andere doven en slechthorenden last van de mondkapjes. ,,Het spraakafzien en de mimiek zijn bij ons erg belangrijk. Door de mondkapjes kunnen wij de mensen niet goed volgen”, vertelt Van der Wal. Begrip voor de maatregel is er overigens wel: ,,Ik heb er geen probleem mee, omdat het voor de publieke gezondheid is. Maar ik hoop dat mensen er meer rekening mee houden.”

Want lang niet iedereen doet dat altijd. ,,Als wij mensen verzoeken om even hun mondkapjes af te doen, weigeren veel mensen dat vanwege corona. Dat is begrijpelijk, maar ook lastig.”

Zelf is Van der Wal vanaf zijn geboorte doof. Hij werkt als woonbegeleider met dove cliënten in Groningen. ,,De meeste doven die ik spreek zijn zelfstandig en hebben gewoon werk. Maar ze zijn gefrustreerd dat vaak niemand rekening met hen houdt. Ze zijn niet blij met de heringevoerde mondkapjesplicht”, verwacht Van der Wal.

En het heeft niet alleen praktische, maar ook mentale gevolgen. Mensen met gehoorverlies worden beperkt hun informatievoorziening, wat bijvoorbeeld leidt tot stressgevoelens. ,,En mensen voelen zich eenzaam of boos. Bij sommigen leidt het ook tot een depressie.”

Tips en oplossingen

Hoe vervelend het ook is, Van der Wal blijft wel in oplossingen denken: bijvoorbeeld doorzichtige mondkapjes, tekst opschrijven op papier, tolkcontact-apps, of op anderhalve meter afstand het mondkapje even afdoen. Er gelden namelijk wel uitzonderingen op de mondkapjesplicht voor (het helpen van) doven en slechthorenden, geeft Dekker aan.

Het kan bovendien ook helpen om een universele limited hearing -sticker op het mondkapje te plakken. Dan ziet iedereen dat je minderhorend bent. ,,Sommige mensen vonden het zelfs een beetje jammer dat het mondkapje de vorige keer werd afgeschaft, omdat de gehoorbeperking toen niet meer duidelijk zichtbaar voor anderen was”, vertelt Dekker.

Ook geeft Hoormij/NVVS opnieuw tips gedeeld om de mondkapjesplicht makkelijker te maken. Er is overigens wel een grote diversiteit bij slechthorenden, dus iedereen ervaart het persoonlijk. ,,Het is roeien met de riemen die je hebt.”

Tips voor mensen met gehoorverlies

- Maak kenbaar dat je slechthorend bent - draag de universele sticker op je mondkapje. Er zijn stickers in omloop die dat aangeven; er is ook een vignet op textiel op een eigen mondkapje te plaatsen.

- Houd je telefoon bij de hand, zodat je kunt intypen wat je wilt zeggen. Er zijn ook speech-to-text apps die uittypen wat iemand zegt. Via Google Play kun je een gratis livetranscriber-app downloaden.

- Als je een hoortoestel hebt, let dan goed op dat je dit niet verliest bij het afdoen van het mondkapje. Je kunt het mondkapje ook met twee clips vastmaken, dan hoef je het dus niet achter je oor te dragen.

Geen gehoorverlies? Denk aan de ander

- Realiseer je dat anderhalve meter afstand het bereik is van een hoortoestel.

- Realiseer je dat er gradaties zijn in gehoorverlies en dat een hoortoestel van een slechthorende niet altijd een goed horende maakt.

- Praat rustig en kijk de slechthorende aan. Mimiek, spraakafzien en gebaren helpen bij het verstaan.

- Draag bij voorkeur een doorzichtig mondkapje.

Nieuws

menu