De PC in Franeker had bijna vijfduizend toeschouwers, maar slechts twee personen werden achteraf positief getest op corona

De PC in Franeker heeft amper tot nieuwe coronabesmettingen geleid. Het kaatsevenement had eerder deze maand bijna vijfduizend toeschouwers, maar bij GGD Fryslân zijn er slechts twee positief geteste personen bekend die de PC hebben bezocht.

Het kaatspubliek was strikt gescheiden van het winkelend publiek.

Het kaatspubliek was strikt gescheiden van het winkelend publiek. Foto: Ruurd Walinga

De PC was op 4 augustus landelijk het grootste eendaagse Testen voor Toegang-evenement. Bezoekers konden alleen toegang krijgen tot It Sjûkelân door middel van een coronatoegangsbewijs met een QR-code, die aantoonde dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn, of hersteld zijn van corona. Vanwege de coronarestricties lag het bezoekersaantal op ongeveer de helft van wat het normaal is, tussen de 8500 en negenduizend bezoekers.

Stempeltje

Het is niet bekend of de twee positief geteste personen op de PC of toch elders corona hebben opgelopen. „Het is een onderdeel van het bron- en contactonderzoek dat we met positief geteste personen de activiteiten van de dagen daarvoor doorlopen”, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong.

„Dus als ze aangeven de PC te hebben bezocht, besteden we daar ook aandacht aan. Zo’n positieve test krijgt dan het stempeltje PC Franeker. Als in zo’n rubriek de aantallen flink oplopen, kan dat reden zijn voor extra actie, zoals bij de jongerencampings op Terschelling deze zomer. Maar er zijn voor zover bekend geen clusters van drie of meer besmettingen te linken aan de PC.”

In de afgelopen zomervakantie werden tientallen positieve testen elders in Nederland door de GGD teruggeleid naar vakanties op jongerencampings Appelhof en Terpstra op Terschelling. Op het hoogtepunt ging het om zo’n vijftig positieve testen per dag. In overleg tussen GGD en campinghouders werd toen afgesproken dat voor alle gasten van beide campings een QR-code bij aankomst verplicht is.

Testen voor Toegang

De PC was een van de ruim honderd evenementen in Nederland die inmiddels zijn georganiseerd met Testen voor Toegang. In Fryslân was verder ook zo’n coronatoegangsbewijs vereist bij onder meer de Nationale Fierljep Manifestatie op 31 juli in It Heidenskip en de eredivisiewedstrijd tussen Cambuur en FC Groningen op 15 augustus in het Cambuurstadion in Leeuwarden.

In Fryslân zijn er voor coronatoegangsbewijzen sinds juni 47.531 testaanvragen gedaan op de acht Friese testlocaties van Testen voor Toegang. Dat meldt desgevraagd de Stichting Open Nederland, de organisatie achter de testinfrastructuur. Verreweg de meeste testen werden in de afgelopen drie maanden gedaan in Leeuwarden (14.748), Drachten (9.408) en op Terschelling (7.470).