Dit artikel is vandaag gratis

De gemeente Smallingerland begaat blunder na blunder in verkiezingsuitslag, burgemeester eist volledige hertelling

Tjebbe van der Meer van het CDA en Sebastiaan Roelofs van de ChristenUnie tijdens de uitslagenavond op het gemeentehuis van Smallingerland. Foto: Jilmer Postma

De ELP zakt van vijf naar vier zetels in de verkiezingsuitslag van Smallingerland. De ChristenUnie krijgt er juist een bij en groeit naar vijf zetels. Door een tikfout tijdens de uitslagenavond, moet de gemeente Smallingerland terugkomen op de verkiezingsuitslag.

Dit meldt de gemeente op de website.

De ELP kreeg door een menselijke fout niet 90 maar 900 stemmen toebedeeld vanuit één van de grotere stembureaus van de gemeente. ,,De telling op het stembureau is goed gegaan, de fout is hier gemaakt bij de invoering van de gegevens”, legt woordvoerder Peter Boomsma uit.

Burgemeester Jan Rijpstra heeft telefonisch contact gehad met de lijsttrekkers van de ELP en de ChristenUnie en zijn excuses aangeboden. Volgens Boomsma riep de bekendmaking van de uitslag gedurende de uitslagenavond al vragen op. ,,ELP stond er bij de eerdere stembureaus niet zo gunstig op, en kreeg bij dit stembureau ineens wel veel stemmen. Dat wekte wel verbazing.”

Blunder

Fractievoorzitter Yntze de Vries van de ELP spreekt van ,,een enorme blunder” van de gemeente. ,,Ik zou haast zeggen dat het Smallingerland-onwaardig is wat hier is gebeurd, maar beter kan ik spreken van Smallingerland-waardig, want er is zoveel meer gebeurd de afgelopen weken. Kijk, het gaat niet om een verschil van twee stemmen, het zijn er ruim achthonderd. Hoe kan dat woensdagavond niet zijn opgevallen?”

De Vries overweegt om een hertelling van de stemmen in Smallingerland aan te vragen. ,,De emotie zit nog hoog, dus we laten het even zakken, maar de kans is groot dat we dat doen. Menselijke fouten worden er altijd wel gemaakt. Maar hier heeft het controlesysteem gefaald. 810 stemmen zijn over het hoofd gezien. Klopt de rest dan wel? Het komt over als een houtje-touwtje-procedure als je het mij vraagt.”

Of de fout ook invloed heeft op het opkomstpercentage, kon woordvoerder Boomsma nog niet zeggen. Het opkomstpercentage was in Smallingerland 52,1 procent.

Voorkeursstemmen

Het CDA blijft nipt de grootste partij van Smallingerland, met vijftig stemmen meer dan de ChristenUnie. Beide partijen hebben nu vijf zetels. Bij de ChristenUnie is Pieter van der Zwan met 237 voorkeursstemmen gekozen in de gemeenteraad. Hij stond op plaats 11 van de lijst en komt door deze voorkeursstemmen op plaats 3 te staan van deze partij.

Bij D66 is met 433 voorkeursstemmen Jantine Klasema-Meister gekozen in de gemeenteraad. Zij stond op plaats 4 van de lijst en komt door de voorkeursstemmen op plaats 2 te staan van deze partij.

Burgemeester eist hertelling

Vrijdagavond werd bekend dat de tikfout niet de enige gemaakte fout was. Er blijkt ook dat er een wijziging doorgevoerd moest worden in het aantal getelde stemmen op donderdag tijdens de telling op kandidaatsniveau. En er blijken inmiddels vier voorkeurszetels te zijn toegewezen in plaats van de eerder gepubliceerde twee.

Door deze blunders wil burgemeester Jan Rijpstra een volledige hertelling van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft hij vrijdagavond besloten. Rijpstra zal maandag de vaststelling van de uitslagen niet ondertekenen.

Rijpstra wil op deze manier ,,absolute zekerheid” krijgen over de verkiezingsuitslag. ,,Ik ben zeer geschrokken omtrent de gang van zaken rondom het proces van deze week”, verklaarde de burgemeester. Een volledige hertelling zal met twee telteams en een derde controleteam worden uitgevoerd.

De gemeente wil de hertelling starten op maandag 21 maart en deze binnen twee dagen afgerond hebben.

Nieuws

menu