Man uit Sneek verdacht van ontucht, politie waarschuwt voor grooming via sociale media

Een Sneker is begin juli aangehouden op verdenking van grooming en ontucht. Via de chatfunctie van een social media-platform werden in juni en juli in Fryslân twee jonge kinderen benaderd. Het kwam tot een afspraak, waarbij de verdachte vermoedelijk onzedelijke handelingen heeft gepleegd, meldde de politie gisteren.

Tiktok is een populair social media-platform bij kinderen.

Tiktok is een populair social media-platform bij kinderen.

De kinderen wisten niet dat ze een afspraak maakten met een volwassen man, noch wat zijn bedoelingen waren. Ze konden met de afspraak wat geld verdienen, zo was tegen hen gezegd.

Beide kinderen lichtten na de afspraak hun ouders in, die aangifte deden. Na onderzoek is de Sneker aangehouden. Hij is voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit vast. De politie wil vanwege de privacy van de kinderen geen verdere details over de zaak bekendmaken, ook omdat het onderzoek nog loopt.

Waarschuwen

Toch treedt de politie erover naar buiten, om ervoor te waarschuwen dat grooming (het online lokken van kinderen) overal kan gebeuren. Groomers zoeken via social media of chatfuncties van spelletjes contact met kinderen, waarbij ze zich vaak voordoen als jongen of meisje. Ze proberen het vertrouwen van kinderen te winnen door bijvoorbeeld te chatten over gemeenschappelijke interesses. De politie geeft als voorbeeld dat iemand bij een dansfilmpje een conversatie begint met ‘Wat kun jij mooi dansen’. Zo werken ze toe naar het maken van een afspraak of halen ze kinderen over naakfoto’s te sturen.

Op vraaghetdepolitie.nl staan tips over hoe ouders het gesprek met kinderen kunnen aangaan over sociale media en het alert maken van kinderen op grooming.