Kiezers maken zich nu niet druk om hondenpoep, blauwe containers of een rondweg: de oorlog in Oekraïne bepaalt de campagnegesprekken

Geen geluidsauto’s door de dorpen of feestelijke bijeenkomsten om kiezers te bereiken. De Friese politieke partijen voeren door de oorlog in de Oekraïne een sobere campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Yntze de Vries, lijsttrekker van de Eerste Lokale Partij Smallingerland, bevestigt een verkiezingsbord. De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen gaan door, maar wel versoberd.

Yntze de Vries, lijsttrekker van de Eerste Lokale Partij Smallingerland, bevestigt een verkiezingsbord. De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen gaan door, maar wel versoberd. Foto: Willem de Boer

De gesprekken die de lijsttrekkers en de campagneteams met de mensen voeren gaan niet meer over hondenpoep op de stoep, onveilige verkeerssituaties of de wens voor een speeltuin in het dorp. Het is de oorlog in Oekraïne die mensen bezighoudt, merkt Jelke Nijboer, lijsttrekker van de PvdA in Ooststellingwerf. ,,Veel mensen zijn bang en onzeker. ‘Moeten we niet als Europa Poetin een halt toe roepen’ zegt de een, terwijl ouderen die het IJzeren Gordijn nog bewust hebben meegemaakt bang zijn voor de atoomdreiging.”