Soli Brass tweede op Nederlandse Brassband Kampioenschappen, Wâldsang stelt teleur

Soli Brass uit Leeuwarden is zaterdag tweede geworden in de hoogste divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht. In de vier lagere divisies waren er wel veel Friese successen.

Soli Brass uit Leeuwarden, met althoornist Janco Hooijsma, op het podium van TivoliVredenburg in Utrecht in 2018.

Soli Brass uit Leeuwarden, met althoornist Janco Hooijsma, op het podium van TivoliVredenburg in Utrecht in 2018. Foto: Akkelien Reitsma

De Leeuwarders moesten alleen Provinciale Brassband Groningen (PBG) voor zich laten. De acht bands in de kampioensdivisie moesten het verplichte werk Old licks bluesed up van de Noorse componist Torstein Aagaard-Nilsen ten gehore brengen. De uitvoering van Soli Brass, met dirigent Anne van den Berg, werd door de jury beloond met 93 punten. Dat was één punt minder dan de kampioen.

Paukenist Meindert de Koning zegt dat Soli Brass dik tevreden is met de uitslag. ,,Natuurlijk ben je even teleurgesteld wanneer je tweede wordt op maar een punt verschil. Dan had je ook eerste kunnen worden. Maar na vijf minuten kwam al het besef dat we hier echt heel blij mee kunnen zijn. De Wâldsang, Oentsjerk: we hebben ze er allemaal afgetoeterd.”

We kunnen hier echt heel blij mee zijn. De Wâldsang, Oentsjerk: we hebben ze er allemaal afgetoeterd

Titelverdediger De Wâldsang stelde teleur met een zevende positie. De Bazuin uit Oentsjerk handhaafde zich met een vierde plek in de landelijke subtop. Voor de Spijkerpakkenband was de uitslag een opsteker: de band werd zesde van de acht, nadat ze vorig jaar bij het debuut in de hoogste divisie als laatste was geëindigd.

Spanning

De Koning zegt dat de uitslag boven verwachting is, ook omdat Soli met veel jonge nieuwe leden op het podium zat. ,,Je hoopt altijd op een plek in de top drie. Maar we hebben dit jaar een kornettiste van vijftien jaar, en een euphoniumspeler en een trombonist van achttien. Dit was voor hen allemaal de eerste keer. En die spanning op zo’n NBK, die kun je echt nergens nabootsen. Dan is het extra knap dat we dit met z’n allen hebben gedaan.”

In de lagere divisies gingen alle vier kampioensbekers naar Fryslân. In de eerste divisie won Pro Rege uit Heerenveen, in de tweede divisie Excelsior uit Ferwert. Looft den Heer uit Bitgummole prolongeerde zijn titel in de derde divisie en in de vierde divisie ging de winst naar Halleluja uit Menaam.

Meer over de kampioenschappen in het Friesch Dagblad van 29 oktober

Nieuws

menu