Om woningbouw in De Hem ten zuiden van Leeuwarden te stoppen, worden spandoek en nationale radio ingezet

De FNP-fractie van Leeuwarden laat op voorhand weten tegen woningbouw in De Hem te zijn. De partij die drie van de 39 zetels in de Leeuwarder raad bezit plaatst zaterdag een spandoek bij de geplande nieuwbouwwijk bij het dorp Goutum en de Leeuwarder wijk Wiarda.

Woningbouw in De Hem zou de weidevogels in de polder De Houn (rechts) verstoren.

Woningbouw in De Hem zou de weidevogels in de polder De Houn (rechts) verstoren. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

Woensdag debatteert de raad over het stedenbouwkundig plan voor de wijk en moet duidelijk worden hoe andere partijen over het plan denken. De wijk ligt onder vuur vanwege de nabijheid van de polder De Houn waar onder meer dankzij speciaal beheer door vrijwilligers veel weidevogels voorkomen.

De raad koos er in 2018 voor om de polder te behouden, maar de nieuwbouwwijk is te dicht bij de polder ingetekend om het leven voor weidevogels nog mogelijk te maken. De Hem wordt aan de enige open kant van de polder gebouwd, aan de andere zijden is in het verleden al gebouwd.

Vroege Vogels

Als er binnen driehonderd meter van de polder woningen worden gebouwd, worden de weidevogels te veel verstoord, zo concludeerde adviesbureau Altenburg en Wymenga vorig jaar. De wijk is op een afstand van zestig meter gepland. Afgelopen woensdag voerden diverse milieuorganisaties actie voor het behoud van de polder bij het stadhuis en zondagochtend pleit Anne Venema voor het behoud van de polder in het programma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Venema is weidevogelcoördinator voor diverse agrarische natuurverenigingen en vindt het zonde als de weidevogels uit de polder zouden verdwijnen vanwege woningbouw. Er zijn zo’n vierhonderd woningen in de De Hem gepland.