Speelgoedbank Op Stelten in Buitenpost wordt steeds minder bezocht en stopt daarom: 'We hebben dit werk met veel liefde gedaan'

Kinderen uit gezinnen met een smalle beurs blij maken met speelgoed, dat was het doel van stichting Speelgoedbank Op Stelten in Buitenpost. Maar de stichting ziet steeds minder gezinnen langskomen. Op 31 december sluiten daarom de deuren.

Jolanda Poortinga (links), Durkje Visser en Marijke van der Wal (recht) richtten speelgoedbank Op Stelten in Buitenpost op. Wegens gebrek aan animo gaan eind dit jaar de deuren dicht.

Jolanda Poortinga (links), Durkje Visser en Marijke van der Wal (recht) richtten speelgoedbank Op Stelten in Buitenpost op. Wegens gebrek aan animo gaan eind dit jaar de deuren dicht. Foto: Marcel van Kammen

Iedere derde zaterdag van de maand mogen kinderen uit gezinnen die financieel krap zitten gratis iets uitzoeken in de speelgoedbank, die zes jaar geleden werd opgericht. Maar waar er in het begin soms wel eens rijen stonden, maken beduidend minder gezinnen gebruik van deze voorziening, vertelt initiatiefnemer Durkje Visser.

,,Waarom dat zo is, weten we niet. We hebben hier mooi en goed speelgoed, knikkers, steps, poppenwagens, garages voor auto’s. Maar het wordt niet meer uitgezocht door de kinderen. Voor ons gevoel zouden we veel meer kinderen blij kunnen maken, maar als de gezinnen niet komen, dan houdt het op een gegeven moment voor ons ook op. We kunnen ze niet naar binnen trekken.’’

Visser richtte Op Stelten in 2015 op met vriendinnen Jolanda Poortinga en Marijke van der Wal. Het idee ontstond toen ze de eigen ongebruikte speelgoedvoorraad van haar dochters thuis bekeek. ,,Ik dacht, ik kan het op Marktplaats verkopen, maar we kunnen het beter aan kinderen geven die niets of weinig hebben.”

Doelgroep

Met de speelgoedbank wilden ze kinderen uit gezinnen die moeten rondkomen van een uitkering of in de schuldsanering zitten van speelgoed voorzien. Onder andere de voedselbank en de gemeente Achtkarspelen wijzen gezinnen uit de doelgroep op het bestaan van de stichting, maar die ziet via deze weg minder mensen binnenkomen.

Visser: ,,Eigenlijk lijkt dat ook wel positief, want je gaat denken dat er geen behoefte aan is. Maar via Facebook krijgen we toch veel reacties waaruit blijkt dat mensen het erg jammer vinden. En misschien dat schaamte ook nog meespeelt. Mensen vinden via Facebook, waar ook spullen worden weggegeven, een eigen manier om aan speelgoed te komen.”

Knuffel of een lach

Eerst zat de bank in een kringloopwinkel op het industrieterrein in het dorp, in 2018 volgde de verhuizing naar een pand aan de Christinastraat. Dertien vrijwilligers houden daar de voorziening draaiende. Er hoort ook een winkel bij, waarvan de opbrengst naar de speelgoedbank gaat.

,,Wij zijn niet duur, we hebben heel veel spullen voor vijftig cent. De winkel draait goed, maar ons doel was niet om een winkel te runnen. Ons doel is kinderen uit de doelgroep blij te maken, daar doe je het voor. Dan kregen we een knuffel - nou ja voor coronatijd dan - of een lach. We maakten ook wel mee dat gezinnen het speelgoed, als de kinderen ouder waren of als het ze beter ging, terugbrachten naar de speelgoedbank, zodat ze daar andere kinderen weer blij mee konden maken. Zo lief, kippenvel was dat.’’

Naast de terugloop bij de speelgoedbank, lukt het de stichting ook maar moeilijk vrijwilligers voor bestuursfuncties te vinden. Een probleem waar meer verenigingen tegenaan lopen. Ook dat speelt mee in het besluit. ,,Maar zonder onze vrijwilligers hadden we dit al nooit zolang kunnen doen.”

Sinterklaas

Inbrengen van speelgoed kan na 1 september niet meer, maar de uitgiftes gaan door tot eind dit jaar en ook de winkel blijft tot dan open. Ook kunnen kinderen nog een verlanglijstje inleveren voor Sinterklaas.

Met zijn drieën richtten Visser, Poortinga en Van der Wal Op Stelten op, gedrieën sluiten ze op 31 december af. Dat is allesbehalve een makkelijk besluit, zegt Visser. ,,Het is heel jammer voor de mensen die er nog wel gebruik van maakten, we hebben er slapeloze nachten van gehad. We hebben dit werk met veel liefde gedaan.’’