Middelbare scholieren in Dokkum leren spelenderwijs over de gevaren van georganiseerde misdaad: 'Laat het ze maar zien!'

Een drugscontainer, een escaperoom en een presentatie over hoe criminelen jongeren ronselen. Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terechtkomen worden leerlingen van PRO Dokkum, Dockinga College en Piter Jelles Dalton deze week bijgespijkerd over georganiseerde misdaad. „Het probleem is er al, het taboe moet er alleen nog af. Het is naïef om weg te kijken, laat het ze maar zien!”, aldus Ingrid Poorte van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Noord-Nederland.

Leerlingen nemen een kijkje in de ondermijningscontainer

Leerlingen nemen een kijkje in de ondermijningscontainer Foto: Marchje Andringa

Steeds vaker worden jongeren geronseld voor het uitvoeren van strafbare klussen, zoals het wegbrengen van pakketjes, uitlenen van pinpassen en knippen van henneptoppen. Er wordt hen van alles beloofd, maar wat volgt is dat zij verstrikt raken in het criminele web. Om daar zomaar uit te stappen is lastig, zo blijkt. Om dat voor te zijn hebben verschillende scholen in Dokkum, RIEC Noord Nederland en de gemeente Noardeast-Fryslân de handen ineen geslagen. Ze hopen de leerlingen signalen te laten herkennen en ze te leren waarop ze moeten letten bij verdachte situaties.