Spiekbriefjes voor waterrecreanten op de Pikmar bij Grou, landelijke campagne om veiligheid op het water te vergroten is van start gegaan

Een landelijke campagne om in het vaarseizoen de veiligheid op het water te bevorderen ging afgelopen weekend van start op de Friese meren.

Handhavers samen op pad op de Pikmar.

Handhavers samen op pad op de Pikmar. Foto: Simon Bleeker

Zaterdagochtend stak een team van de campagne ‘Varen doe je samen!’ op de Pikmar bij Grou van wal.

,,We maken een praatje met waterrecreanten die we passeren, en soms leggen we aan bij een eilandje en gaan dan bij de boten langs die daar liggen”, zegt campagnemedewerker Hester van den Broek als ze even een theepauze heeft. Als onderdeel van de campagne deelt zij zogeheten ‘Vaarbewaarkaarten’ uit aan het boatsjefolk .

,,Op zo’n Vaarbewaarkaart’ staat informatie over de meest voorkomende borden, de betonning en in het kort aan welke regeltjes je je moet houden. Dat wordt heel goed ontvangen. Mensen vinden het heel handig om zo’n kaartje te krijgen, want hij is geplastificeerd en je kunt hem aan boord bewaren als een soort spiekbriefje.”

Ook op andere wateren

De campagne ‘Varen doe je samen!’ werd in 2007 opgezet door overheden en watersportorganisaties. Het team wil dit vaarseizoen naast de Friese meren ook op andere plekken in Nederland waterrecreanten en beroepsschippers bewust maken van elkaars rol op het water, vooral op de plekken waar ze elkaar kunnen treffen. Komend weekend is dat op de Delftse Schie in Zuid-Holland.

,,Voorheen deden we dat online, op recreatiebeurzen of bij watersportverenigingen”, zegt Van den Broek. ,,Maar mede door corona moesten we een andere strategie hanteren en kwamen we op het idee om het land in te gaan. Dat blijkt een goede oplossing om een veel bredere doelgroep te bereiken, want niet elke watersporter zit bij een vereniging of gaat naar een beurs.”