Sportdeelname blijft achter bij aanbod in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden scoort gemiddeld als het gaat om het aantal inwoners dat aan sport doet. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde Atlas voor gemeenten, die dit jaar het thema sport heeft.

Meer bewegen is een preventief middel tegen gezondheidsproblemen als obesitas en de almaar stijgende zorgkosten in Nederland.

Meer bewegen is een preventief middel tegen gezondheidsproblemen als obesitas en de almaar stijgende zorgkosten in Nederland. Foto: Shutterstock

Leeuwarden eindigde op de 26e plaats van de vijftig grootste Nederlandse gemeenten en doet het daarmee stukken slechter dan Groningen (4e), maar heel wat beter dan Emmen (47e).

Mensen die sporten zijn gezonder, leven langer en ervaren ook een hogere kwaliteit van leven. Dat is voor de Nederlandse politiek al een paar jaar reden om meer aandacht te besteden aan sport. Zeker omdat meer bewegen een preventief middel is tegen gezondheidsproblemen als obesitas en de almaar stijgende zorgkosten.

Amersfoort sportiefst

In de gisteren gepresenteerde Atlas is mede om die redenen onderzoek gedaan naar het sportaanbod in alle Nederlandse gemeenten en de sportdeelname van de inwoners. Amersfoort kwam uit het onderzoek naar voren als de meest sportieve stad van Nederland. Utrecht en Breda eindigden op de plaatsen twee en drie. De Limburgse gemeente Heerlen presteert het slechtst.

Mensen die sporten zijn gezonder, leven langer en ervaren ook een hogere kwaliteit van leven

Een van de uitkomsten is dat in de drie noordelijke provincies relatief weinig wordt gesport in verenigingsverband. De onderzoekers hebben gekeken naar zowel het sportaanbod als sportdeelname. Daarbij is rekening gehouden met het feit dat lang niet alle inwoners aangesloten zijn bij een vereniging (georganiseerde sport), maar bijvoorbeeld wel wielrennen, hardlopen of naar de sportschool gaan (ongeorganiseerde sport).

Ook is gekeken of openbare ruimte kwalitatief goed genoeg is ingericht om ongeorganiseerd sporten aantrekkelijk te maken: zoals het aantal fietspaden, wandelpaden en de aanwezigheid van voldoende groen.

Meer inzicht

Een hoog sportaanbod betekent volgens de onderzoekers niet dat de deelname aan sport ook automatisch hoog ligt. Volgens hen lijkt ook sociaaleconomische achtergrond een belangrijke rol te spelen. De onderzoekers dringen aan op het verwerven van meer inzicht in het verband tussen sportdeelname en sociaaleconomische achtergronden. Sportdeelname van jongeren lijkt bijvoorbeeld sterk samen te hangen met zowel hun opleidingsniveau als het sportgedrag van hun ouders. Op dat vlak dreigen de verschillen met iedere generatie groter te worden.

Om meer mensen aan het sporten te krijgen is het voor gemeenten cruciaal om specifieke doelgroepen te activeren

Ook Leeuwarden behoort tot de gemeenten waarin het sportaanbod beter scoort dan de deelname aan sport. De gemeente eindigt bij het georganiseerde sportaanbod op de zestiende plaats en bij het ongeorganiseerde aanbod als vierde.

Qua deelname aan georganiseerde sport komt Leeuwarden daarentegen niet verder dan de 31e plaats en voor de ongeorganiseerde sport eindigt de gemeente als 21e. Om meer mensen aan het sporten te krijgen is het volgens de onderzoekers voor gemeenten cruciaal om specifieke doelgroepen te activeren.

Niet meer op het veld trainen? Dan maar naar de sportschool

Ik had hier vorige week ineens zestig mensen in de zaal en schrok me wezenloos. Ik heb er echt wakker van gelegen Terwijl zo'n vijftien mensen zich in de fitnesszaal in het zweet werken, tikt de klok aan de muur af van tachtig minuten naar nul.

Nieuws

menu