Sportstad Heerenveen en sc Heerenveen bereiken in 'constructief gesprek' overeenstemming over uitgestelde huur van het Abe Lenstra-stadion

Een ‘acceptabele oplossing’ noemde algemeen directeur Cees Roozemond van sc Heerenveen het akkoord over de stadionhuur dat de voetbalclub sloot met Sportstad Heerenveen. Inhoudelijk willen beide partijen echter niet reageren.

De hoofdingang van Sportstad Heerenveen, met links het Abe Lenstra-stadion.

De hoofdingang van Sportstad Heerenveen, met links het Abe Lenstra-stadion. Foto: ANP

Sportstad Heerenveen en sc Heerenveen hebben overeenstemming bereikt over de uitgestelde stadionhuur van afgelopen seizoen. Beide partijen laten in een persbericht weten tevreden te zijn met de uitkomst van het ‘constructieve gesprek’, dat maandag onder toeziend oog van grootaandeelhouder gemeente Heerenveen werd gevoerd.

De profvoetbalclub betaalt, exclusief onderhoudskosten, jaarlijks 2,4 miljoen euro aan Sportstad om het Abe Lenstra-stadion als thuisbasis te kunnen gebruiken. De maandelijkse huursom die daaruit voortvloeit werd vorig seizoen vanwege de coronacrisis met een ton verminderd, op voorwaarde dat de club dat bedrag – inmiddels opgelopen tot een miljoen euro – na de afgesproken periode (september 2020-juni 2021) zou terugbetalen.

Hoewel het financiële perspectief er voor sc Heerenveen dankzij de terugkeer van de supporters in het stadion nu weer een stuk beter uitziet dan vorig seizoen, gaf de club Sportstad onlangs te kennen het uitstel van betaling graag te willen veranderen in afstel. Dit omdat de omzet flink geslonken is en er veel noodzakelijke investeringen in het stadion zijn gedaan. Sportstad reageerde daarop met een ingebrekestelling.

Acceptabele oplossing

Het gesprek dat gisteren plaatsvond moest beide partijen dichter bij elkaar brengen en in het persbericht valt te lezen dat dat is gelukt. Sc Heerenveen spreekt van een acceptabele oplossing, waarin zowel de club als sportstad zich kan vinden, maar algemeen directeur Cees Roozemond wil verder niet inhoudelijk reageren, Sportstad-directeur Rinse Bleeker bleek ondanks herhaaldelijke pogingen onbereikbaar.

De gesprekken over een structurele huurverlaging zijn nog gaande en krijgen binnenkort een vervolg.