Staat de verwarming een paar graden lager vanwege de hoge energieprijzen? Pas daarmee op als je wat ouder bent; onderkoeling ligt op de loer

Door de hoge gasprijzen deze winter hebben veel mensen hun thermostaat wat lager gezet. Bij ouderen kan dat leiden tot gezondheidsrisico’s zoals onderkoeling, waarschuwt klinisch geriater Amarins Bontemps van het Medisch Centrum Leeuwarden. Het MCL ziet meer onderkoelde oudere mensen in het ziekenhuis belanden. ,,Als geriaters zien we de afgelopen twee tot drie maanden wel echt een toename van patiënten met onderkoeling, veel meer dan voorgaande jaren.”

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden.

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

De oudere patiënten worden meestal aangetroffen op de grond thuis. Dan hebben ze langere tijd op de grond gelegen nadat ze zijn gevallen en zijn ze onderkoeld geraakt. Bontemps ziet bijvoorbeeld mensen met een lichaamstemperatuur van 34 en 32 graden, en zelfs 30 graden. De symptomen zijn verschillend per persoon. Te denken valt aan koude handen en voeten, sufheid, cognitieve problemen of hartritmestoornissen.

Nieuws

menu