Dit artikel is vandaag gratis

Staatsbosbeheer herstelt natte hooilanden in De Weerribben om zeldzame bloemen en orchideeën de ruimte te geven

Links een stuk afgeschraapt nat hooiland in De Weeribben, dat tot voor kort nog vol stond met pitrus en gras. In de toekomst krijgt dit deel dezelfde uitstraling als het deel aan de rechterkant. Foto: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft in natuurgebied De Weerribben de afgelopen maanden een aantal natte hooilanden hersteld en gaat daar deze winter mee door. Daarmee krijgen zeldzame bloemen en orchideeën meer ruimte om te groeien.

De Weerribben kent van origine veel natte hooilanden. Daarin komen zeldzame bloemen voor, zoals de Gewone Dotterbloem en Bleke Zegge. Ook orchideeënsoorten zoals Rietorchis en Welriekende nachtorchis, de vlinder Zilveren Maan en de moerassprinkhaan zijn te vinden in het natuurgebied.

Nu periodes van droogte vooral zomers steeds vaker voorkomen, groeien deze natte hooilanden echter langzaam dicht. Zonder water droogt de bodem uit en worden bloemrijke planten verstikt door de grassen die ontstaan. Herstelwerkzaamheden moeten dit proces tegengaan.

Vijftien hectare

In totaal wordt ongeveer vijftien hectare hersteld. Staatsbosbeheer schraapt daarbij het bovenste deel van de grassen af en aangrenzende bloemrijke natte hooilanden zorgen er door middel van zaadverstuiving voor dat er ook op de geschraapte natte landen bloemen gaan groeien.

Nieuws

menu