Bouw van grote biovergister aan de Westkern in Kootstertille gaat definitief niet door, Stertil B.V. koopt de voormalige bouwlocatie

De bouw van een biovergister in Kootstertille gaat definitief niet door. De grond waar de vergister zou komen is gekocht door het bedrijf Stertil. Dat bedrijf wil de grond gebruiken voor uitbreiding.

Veel publiek tijdens een informatieavond vanwege mega-biovergister in Kootstertille. Ondernemer Piet van der Hoop aan het woord.

Veel publiek tijdens een informatieavond vanwege mega-biovergister in Kootstertille. Ondernemer Piet van der Hoop aan het woord. Foto: Marcel van Kammen

Dit maakte de gemeente Achtkarspelen gisteren bekend. Achtkarspelen is blij met de transactie. ,,Eindelijk kan het dossier biovergister gesloten worden”, zegt wethouder Jouke Spoelstra.

De plannen voor een biovergister aan de Westkern hielden de gemoederen jarenlang bezig. In 2010 werd een vergunning verleend om de vergister te bouwen. Omwonenden reageerden geschrokken. Ze vreesden voor overlast en zagen de vergister liever verder van het dorp.

Vanaf 2013 was de gemeente in gesprek met Universal Energy Solutions (UES). Dat bedrijf werd in 2018 eigenaar van de grond samen met Groengas Westkern Beheer B.V. Later kwam de grond volledig in eigendom van Groengas Westkern Beheer, waarbij de gemeente als voorwaarde stelde dat de biovergister er uiterlijk in mei 2020 moest zijn. Toen dit niet lukte, begon de gemeente met een terugkoopprocedure tegen Groengas Westkern Beheer.

Hefbruggen

De nieuwe eigenaar van de grond is Citadel Industrieel Divisie B.V, het moederbedrijf van Stertil. Stertil is een grote onderneming in Achtkarspelen en is al gevestigd aan de Westkern. Het bedrijf maakt onder meer hefbruggen.

Door de grondaankoop ontstaat de mogelijkheid tot verdere toekomstige uitbreiding, laat directeur Ulbe Bijlsma weten.

Achtkarspelen laat weten dat de rechtbank heeft ingestemd met het bod van Citadel Industrieel Divisie B.V. op de grond. De gemeente heeft om die reden de terugkoopprocedure tegen Groengas Westkern Beheer stopgezet.