Dit artikel is vandaag gratis

Stijging van aantal coronabesmettingen houdt aan: donderdag zijn bijna 24.000 positieve tests gemeld en dat is het vierde dagrecord op rij

Coronatest bij de Jaarbeurs in Utrecht. Foto: ANP

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 23.680 positieve coronatests geregistreerd. Nog nooit noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dag tijd zo veel nieuwe gevallen van corona.

Op woensdag meldde het instituut bijna 20.800 positieve tests, op dinsdag iets meer dan 20.200 en op maandag zo’n 19.200. Ook dat waren toen records.

In Amsterdam zijn afgelopen dag 877 inwoners positief getest. Rotterdam telt 549 nieuwe gevallen en Den Haag 535. Daarna volgen Utrecht (442) en Tilburg (326). Alleen op Vlieland en Ameland testte niemand positief. Wel nam de afgelopen tijd ook in Fryslân het aantal besmettingen toe. De Friese zorg staat daardoor onder druk. Die moet alle zeilen bijzetten om goede zorg te kunnen blijven verlenen.

De GGD’en kampten tijdens het weekeinde met een storing. Daardoor konden ze toen niet alle positieve testuitslagen doorgeven. Die zijn inmiddels allemaal doorgegeven. In de cijfers van donderdag kunnen nog een paar nameldingen zitten, maar vanaf vrijdag ‘valt het aantal meldingen niet meer hoger uit door de storing’, aldus het RIVM.

Veel besmettingen vinden deze week plaats onder basisschoolkinderen . Daardoor zijn in Fryslân verschillende klassen al naar huis gestuurd en is het ook voor basisschooldirecteuren een hele toer om nog vervanging te vinden.

Ook de vraag naar griepprikken is ongekend hoog. Ook al hebben huisartsen massaal prikken bijbesteld , soms moeten mensen weggestuurd worden. Zorgen zijn niet nodig: ,,Er is genoeg voorraad. Als mensen terugkomen, krijgen ze alsnog een prik”, aldus Karen Groeneveld van de Friese Huisartsenvereniging.

Nieuws

menu