Stikstofprobleem blijft voor Friese natuur

In verschillende Friese Natura 2000-gebieden komt in 2030 nog steeds te veel stikstof neer, ook als alle maatregelen die minister Carola Schouten voorstelt worden uitgevoerd. Dat blijkt uit een nieuwe doorrekening van het RIVM, die Schouten gisteren publiceerde bij haar wetsvoorstel.

De nieuwe doorrekeningen van de maatregelen per 2022 (links) en 2030 (rechts). Groene gebieden voldoen aan het stikstofmaximum.

De nieuwe doorrekeningen van de maatregelen per 2022 (links) en 2030 (rechts). Groene gebieden voldoen aan het stikstofmaximum. Beeld: RIVM

Schouten neemt, zoals al duidelijk was, het advies niet over van de commissie-Remkes om de stikstofuitstoot in heel Nederland met 50 procent terug te dringen. Dit zou te veel ‘economische, sociale, maatschappelijke en financiële’ gevolgen hebben, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Haar doelstelling, de stikstofneerslag in 2030 in de helft van de natuurgebieden op aanvaardbaar niveau krijgen, zou kunnen worden behaald met een uitstootreductie van 26 procent.

Maatregelen

Nieuws

menu