Dit artikel is vandaag gratis

Stook even geen hout, adviseert het RIVM. Doordat het amper waait, blijft schadelijke lucht langer hangen

Een kachel. Foto: ANP

Inwoners van Fryslân, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht krijgen het advies om in elk geval deze maandag geen hout te stoken. Voor deze vier provincies heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een zogeheten stookalert afgegeven.

Doordat het amper waait, blijft de houtrook lang hangen en dat kan schadelijk zijn. ,,Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving”, legt het RIVM uit.

Houtrook is sowieso ongezond om in te ademen, maar als het waait verspreiden de schadelijke stoffen die erin zitten zich sneller. Door de hoge gasprijzen die volgden op de Russische aanval op Oekraïne, zijn houtkachels weer meer in trek geraakt. Dat heeft een keerzijde, want het stoken van hout is slecht voor de luchtkwaliteit. De rook bevat onder meer benzeen, PAK’s, fijnstof en koolmonoxide.

Klachten

Vooral mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last krijgen als veel wordt gestookt in hun buurt terwijl het niet waait. ,,Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook”, aldus het RIVM.

Het stookalert geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen. Zij hoeven van het RIVM dus niet in de kou te gaan zitten. Het instituut kijkt dinsdagmiddag opnieuw naar de situatie.

Nieuws

menu