Dit artikel is vandaag gratis

UPDATE | Storm Eunice zorgt tot vrijdagavond laat voor code rood in Fryslân. Veel schade door omgewaaide bomen

Stormachtige, harde wind op de pier van Holwerd donderdag 17 februari. Foto: Marcel van Kammen

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de kustprovincies en de wadden. Om 14.00 uur ging het weeralarm van kracht. Volg hier alle ontwikkelingen over de storm.

Storm Eunice is aan land gekomen. Rijkswaterstaat vraagt niet de weg op te gaan in de gebieden waar code rood van kracht is. Hieronder een overzicht van de laatste updates rond de storm.

UPDATE 21:50 | Eunice is hardnekkig. Code rood nog altijd van kracht in Fryslân

Storm Eunice gaat voorlopig nog niet liggen. Het blijft onverminderd hard waaien in Fryslân, zo meldt het KNMI. Hier worden nog altijd zware windstoten gemeten tussen de 100 en 130 kilometer per uur. Code rood is nog altijd van kracht.

UPDATE 17:49 UUR | Veiligheidsregio waarschuwt. ‘Even lekker uitwaaien is gevaarlijk’

Her en der in de provincie wordt melding gemaakt van schade, veroorzaakt door de storm. Maar de harde wind die Eunice met zich meebrengt, is voor sommige mensen ook een reden om juist naar buiten te gaan om zelf kennis te maken met de natuurkracht. De wind trotseren, of gewoon ‘even lekker uitwaaien’. Veiligheidsregio Fryslân waarschuwt voor de gevaren. Er is in Fryslân om 17:12 uur ook een NL-Alert verzonden naar alle mobiele telefoons in gevaarlijke gebieden.

Update 17:07 | Stormschade in Joure en Sneek

In Joure zijn twee bomen op het museum gevallen. De schade lijkt mee te vallen. In Sneek is de gevel van een appartementencomplex aan de Hein Doekesstraat gesneuveld door de harde wind.

In Fryslân stoppen de bussen om 15.00 uur met rijden. Op de Waddeneilanden stoppen de bussen met rijden na de aankomst van de laatste veerboot.

Update 15:00 | Losliggende spullen

Brandweer Fryslân roept op om alle losliggende spullen rondom je huis op te ruimen. Dan kan veel schade voorkomen. Hieronder zie je wat je moet doen als je schade hebt opgelopen en je niet weet wie je moet bellen.

Update 13:20 | Dijkwacht

Wetterskip Fryslân laat weten dat ze vanavond vanaf 21.30 uur dijkwacht instellen op het traject tussen Zurich en Zwarte Haan. Op dit traject worden waterstanden van 3.40 boven N.A.P. verwacht. De dijkwachten controleren op beschadigingen van de bekleding die de dijk kunnen verzwakken. Dat kan ontstaan door golfslag of door goederen die vanuit zee met kracht tegen de dijk spoelen. De dijkwacht duurt naar verwachting tot ongeveer middernacht.

De overige dijktrajecten en de keringen op Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling blijft de waterstand naar verwachting onder de drie meter. Medewerkers van Wetterskip Fryslân zijn daar paraat maar er wordt nog geen dijkwacht ingesteld.

Update 11:21 | Windstoten

Er worden windstoten verwacht van 100 tot 120 kilometer per uur, en aan de kust tot 130 kilometer per uur. In de rest van het land is code oranje van kracht met uitzondering van Limburg, hier is code geel van kracht. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuiden uit af.

De ANWB verwacht dat het verkeer op de weg veel hinder zal ondervinden. Weggebruikers moeten rekening houden met gevaarlijke situaties als gevolg van omvallende bomen of rondvliegende voorwerpen. Er wordt geadviseerd om geen onnodig risico te nemen. Moet je toch de weg op, lees dan deze zes tips van de ANWB om veilig te rijden bij een storm.

Rijkswaterstaat verwacht vrijdagavond bij Harlingen rond 23.00 uur een waterstand van 3,30 meter boven NAP verwacht. Op de eilanden Ameland en Schiermonnikoog en bij Lauwersoog wordt een gemiddelde waterstand van 2,70 meter boven NAP verwacht en op Terschelling een waterstand van circa 2,35 meter boven NAP. Pas als de waterstand boven drie meter of hoger komt, stelt Wetterskip Fryslân een dijkwacht in. Buitendijkse gebieden kunnen eventueel onderlopen.

Scholen

Scholen in het voortgezet en beroepsonderwijs sluiten vrijdag eerder de deuren vanwege storm Eunice. ROC Friese Poort en het Friesland College stoppen vanaf 12 uur met de lessen. NHL Stenden gaat vanaf 12.15 uur dicht. De middelbare scholen van CVO-Noord Fryslân gaan om 13.00 uur dicht. Het gaat om het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, CSG Comenius, CSG Ulbe van Houten en CSG Anna Maria van Schurman. Ook andere scholenkoepels, zoals OSG Piter Jelles en RSG Simon Vestdijk gaan om 12.00 uur dicht.

Het KNMI geeft vanaf vrijdagmiddag code oranje af vanwege storm Eunice. In vrijwel het hele land worden vanaf 14.00 uur zeer zware windstoten verwacht van 100 tot 120 kilometer per uur. In de kustgebieden en op de Wadden kan zelfs 130 kilometer per uur worden gehaald. Alleen in Limburg lijkt het mee te vallen, daarvoor wordt ‘slechts’ code geel afgegeven.

Treinen en vluchten

NS meldt dat er vrijdag minder treinen rijden en vanaf 14.00 uur helemaal geen treinen meer vanwege de storm. Het vervoersbedrijf meldt dat dit is besloten ,,met het oog op de veiligheid van onze reizigers en collega’s”.

KLM annuleert 167 vluchten in verband met de storm Eunice vrijdag. De luchtvaartmaatschappij meldt donderdagavond dat de weersvoorspellingen voor vrijdag een beeld schetst van zware windstoten. ”Dit zorgt er voor dat er morgen voor ons een zeer beperkte operatie mogelijk is op Schiphol.” Daarnaast kan het weer van vrijdag ook tot vertragingen leiden, zo stelt KLM.

Vrijdag start in het noorden van het land de voorjaarsvakantie. KLM zegt in een bericht op de website te begrijpen dat ”deze annuleringen als gevolg van de extreme weersomstandigheden op Schiphol, erg vervelend zijn voor passagiers”. Passagiers die te maken krijgen met annuleringen, krijgen bericht van KM en worden omgeboekt op andere vluchten.

Nieuws

menu