Dit artikel is vandaag gratis

Strandpaviljoens mogen ook deze winter blijven staan

Strandpaviljoens hoeven voor de winter niet afgebroken te worden. Foto: ANP

Net als afgelopen jaar hoeven ook deze winter de strandpaviljoens langs de Nederlands kust niet te hoeven afgebroken. Dat heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nog net voor haar vertrek laten weten.

Volgens H2O, een uitgave van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk, lobbyde KHN al geruime tijd om de strandpaviljoens net als vorig jaar te laten overwinteren. Afbraak en opbouw kosten de uitbaters veel geld. Door de coronacrisis hebben veel ondernemers hiervoor geen reserves kunnen aanleggen, stelt de brancheorganisatie.

Volgens KHN hebbben vorig jaar zo’n 130 niet-permanente strandbedrijven gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun tent te laten staan.

Strandtenten moeten normaal gesproken zijn afgebroken voor 1 november, als het stormseizoen begint. Dan kunnen wind en zand vrij spel hebben, waardoor de duinen kunnen aangroeien. Als de paviljoens blijven staan, gebeurt dat onvoldoende en kan de veiligheid in gevaar komen. De kustwaterschappen zijn daarvoor verantwoordelijk. Zij krijgen van Van Nieuwenhuizen dan ook het recht paviljoens aan te wijzen die wél weg moeten.

Nieuws

menu