Stroffelstien in Amsterdam voor 'kleermaker in het verzet' Sjoerd Bakker uit Leeuwarden

Sjoerd Bakker, geboren in Leeuwarden en in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd, is één van de negen homoseksuele oorlogsslachtoffers voor wie een stroffelstien geplaatst wordt.

De negen stroffelstiennen voor homoseksuele oorlogsslachtoffers die vanaf nu gelegd worden.

De negen stroffelstiennen voor homoseksuele oorlogsslachtoffers die vanaf nu gelegd worden.

Dinsdag werd in Amsterdam de eerste gedenksteen geplaatst voor Karel Pekelharing. De gedenksteen voor Bakker wordt naar verwachting begin oktober geplaatst, voor zijn laatste woning aan de Vondelstraat 24 in Amsterdam.

Het is de eerste keer dat homoseksuele oorlogsslachtoffers een stroffelstien krijgen.

Stroffelstiennen of stolpersteine zijn goudkleurige gedenkstenen met daarop de namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. COC Nederland en historica Judith Schuyf namen het initiatief voor de negen gedenkstenen. De stenen worden gefaseerd geplaatst.

P.S .Bakker

Sjoerd Bakker was tijdens de oorlog actief voor het kunstenaarsverzet in Amsterdam. Hij werkte als couturier voor het Joodse modehuis Hirsch en cie aan het Leidsche Plein. Zijn liefde voor de mode kreeg hij met de paplepel ingegoten. Oma Dieuwke Bakker uit Buitenpost begon met een winkeltje in garen, banden, knopen en veters dat later uitgroeide tot het mode-imperiode P.S. Bakker. Vader Miente Bakker was bedrijfsleider van het filiaal aan de Nieuwestad in Leeuwarden.

Begin dit jaar verscheen het boek ‘ Je mag wel bang zijn, maar niet laf ’ van Toni Bouwmans over de familie Bakker en in het bijzonder over ‘de kleermaker van het verzet’ Sjoerd Bakker. Hij kreeg die titel omdat hij de riskante taak had politie-uniformen na te maken voor de grote aanslag op het Bevolkingsregister in Amsterdam. De uniformen waren zo goed gemaakt, dat de bewakers geen enkele argwaan hadden. Het Bevolkingsregister werd in brand gestoken.

De bezetter loofde 10.000 gulden uit voor de tip die naar de daders zou leiden. Twee dagen later werden Sjoerd en zijn kameraden opgepakt. Op 1 juli 1943 werd Bakker, in roze overhemd, gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

Planning

Waarom de stroffelstien voor Bakker niet rond de Pride, maar later geplaatst wordt, heeft volgens COC Nederland te maken met de planning van de gemeente Amsterdam. ,,Er was nu ruimte voor het plaatsen van vier gedenkstenen, de volgende vijf willen we waarschijnlijk plaatsen rond Coming Out Day dat op 11 oktober is”, zegt woordvoerder Philip Tijsma.