Student van bediening naar land bioboer

Seizoensarbeid is voor zowel boeren als studenten van groot belang. De een levert arbeidsplekken op het land, de tweede verdient wat bij in zonniger tijden in vooral horeca en bij festivals en evenementen.

Seizoensarbeid is voor zowel boeren als studenten van groot belang.

Seizoensarbeid is voor zowel boeren als studenten van groot belang. Foto: ANP

Door de coronacrisis kampen beide groepen met problemen. Branchevereniging voor de biologische sector Bionext hoopt met het initiatief De Seizoensarbeiders een oplossing te hebben gevonden.

Boerenbedrijven worden op dit moment geconfronteerd met (grens)beperkingen om seizoensarbeiders uit vooral Oost- en Midden-Europa aan zich te binden. Studenten zitten thuis door gesloten horeca en het verbod op evenementen. Volgens woordvoerster Joyce van den Bos van Bionext zijn er direct na het bekendmaken van het initiatief om de groepen te koppelen al vele tientallen reacties van studenten gekomen en verschillende akkerbouwbedrijven.

Het gaat niet alleen om het wieden tussen de gewassen in de biologische landbouw, maar ook om alle oogstwerk

Vooral in Flevoland is de behoefte aan extra mankracht groot in verband met het grotere aantal biologische akkerbouwbedrijven daar. ,,Traditioneel is het akkerbouwareaal in Flevoland groot en dus ook het aantal biologische bedrijven. Vooral nu er veel gewied moet worden tussen de gewassen – in de biologische akkerbouw mogen er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en moet daardoor veel handwerk gebeuren – is er tijdelijk veel extra personeel nodig”, zegt Van den Bos. ,,Normaliter zorgen deze bedrijven voor werk voor vooral Midden- en Oost-Europeanen. Die komen nu niet.”

In Flevoland zitten ongeveer tweehonderd biologische akkerbouwbedrijven die al zijn gecertificeerd of in een omschakeling zitten. In Fryslân zijn dat er volgens tellingen van het CBS in 2019 een twintigtal op een totaal van ruim zeshonderd akkerbouwbedrijven.

49.000 arbeidsplaatsen

Hoeveel mensen er totaal in de biologische akkerbouw als seizoenswerkers actief zijn, is niet bekend. In alle sectoren van de landbouw (gangbaar en biologisch, waaronder ook tuinders, melkveehouderij en groenteteelt) werkten er volgens Bionext in de afgelopen jaren ongeveer 49.000 seizoensarbeiders uit Midden- en Oost-Europa. In de branche is er grote onzekerheid of al die mankracht met de coronacrisis wel beschikbaar komt. ,,En dan gaat het niet alleen om het wieden tussen de gewassen in de biologische landbouw, maar ook om alle oogstwerk. De komende maanden zullen de betreffende boeren hier de gevolgen van kunnen ondervinden”, zegt Van den Bos.

In de evenementenbranche, waar traditioneel veel studenten werkzaam zijn, dreigen juist veel werkplekken tijdelijk verloren te gaan. Naar verwachting betreft het 48.000 plaatsen tot 1 september.

Biologische landbouw, aparte sector die apart benaderd moet worden

De invoering van de fosfaatwetgeving heeft tot grote problemen in de sector geleid, zegt de voorzitter. ,,Een kwart heeft er enorm last van gehad en 5 procent gaat het met de huidige opzet niet redden."

Bionext ziet een goede match en hoopt met het initiatief De Seizoensarbeiders de opengevallen werkplekken in de biologische akkerbouw én de studenten die hun werkplek kwijt zijn te koppelen. Om de boeren te ontlasten regelt uitzendbureau Nijk Agro uit Dronten het administratieve gedeelte. Ook is de organisatie Slow Food Youth Network (SFYN) betrokken.

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

menu