Studenten van het ROC Friese Poort bedenken een spel voor jongeren met motivatieproblemen door corona

Voor sommige jongeren was het lastig om in coronatijd gemotiveerd te blijven. Vijf studenten van ROC Friese Poort bedachten een spel om leeftijdgenoten aan te moedigen positief te blijven. Het spel werd vrijdag gepresenteerd.

De onthulling van de coachkaarten van het spel Ready, Set, Go!. Vanaf links: Emily Khilji, Ilona Huremovic, Nina Terpstra en Trinity Hart.

De onthulling van de coachkaarten van het spel Ready, Set, Go!. Vanaf links: Emily Khilji, Ilona Huremovic, Nina Terpstra en Trinity Hart. Foto: MARCHJE ANDRINGA

Niet naar school kunnen, vrienden minder vaak zien, moeite om een stageplek te vinden, demotivatie en soms eenzaam. Zomaar een paar gevolgen van de coronacrisis voor jongeren, opgesomd door Nina Terpstra (20), Ilona Huremovic (19), Emily Khilji (18) en Trinity Hart (17). ,,Alles ligt eigenlijk stil”, vat Emily het coronaleven voor jongeren bondig samen.

De vier studenten van ROC Friese Poort besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten. Samen met Jorn de Jong (24), die niet bij de presentatie aanwezig kan zijn, bedachten ze het spel Ready, Set, Go!, als onderdeel van hun opleiding Sociaal Werk. Bij het uitwerken van de plannen kregen ze begeleiding van Stichting Boost Friesland, die er een stageopdracht van maakte.

Spannend

De presentie van het spel in de creatieve ontmoetingsplek aan de Cornelis Trooststraat in Leeuwarden is voor de studenten een spannende aangelegenheid. Ze zijn maanden met het project bezig geweest, maar hebben het resultaat ook nog niet gezien. ,,We zijn benieuwd”, zegt Emily.

Even later trekken ze het doek weg en wordt een stapel doosjes zichtbaar: het spel Ready, Set, Go! In elk doosje zitten vijftig coachkaarten die gebruikt kunnen worden bij het voeren van gesprekken. Op de kaarten staan foto’s, vragen en quotes die helpen om op een ontspannen manier kennis met elkaar te maken en het gesprek meer diepgang te geven. Het gaat bijvoorbeeld om vragen als: ‘wat maakt mijn dag de moeite waard?’, ‘waar ben ik trots op?’ en ‘hoe daag ik mijzelf uit?’.

Vroege ochtendwandeling

Op sommige kaarten staan getallen die verwijzen naar een uitdaging die op de bijbehorende website is te vinden, bijvoorbeeld: ‘maak deze week een keer een vroege ochtendwandeling’.

De foto’s op de beeldkaarten stemmen tot nadenken. Zo is er een foto van een zonsondergang waar je volgens Trinity op verschillende manieren naar kunt kijken: met de focus op de ondergaande zon of op het feit dat de zon ook altijd weer opkomt, wat er ook gebeurt. Op een andere foto is een donkere gang te zien, met op één plek lichtinval. ,,Wat zie je: alleen duisternis of licht aan het eind van de tunnel?”, zegt Nina.

Samenwerken

De studenten hebben zelf veel opgestoken van het bedenken en maken van het spel. Volgens Ilona hebben ze geleerd om goed samen te werken en zijn ze in aanraking gekomen met mensen die ze anders nooit zouden hebben gesproken. Dat was ook de bedoeling, zegt Thessa van Lingen, jongerencoach en oprichter van Boost Friesland. ,,Ons doel is om jongeren in beweging te brengen, ervaringen te laten opdoen. We willen dat jongeren een beeld krijgen van wie ze zijn, wat ze kunnen, wat ze willen en hoe ze dat kunnen bereiken. Het spel heeft eigenlijk hetzelfde doel.”

Van Lingen hoopt dat welzijnsorganisaties die met jongeren werken en scholen zoals NHL Stenden en Nordwin het spel in gesprekken en lessen gaan gebruiken. Ze maakt komende week een rondje langs organisaties en onderwijsinstellingen om Ready, Set, Go! onder de aandacht te brengen.

De doosjes met coachkaarten zijn voor organisaties die met jongeren werken verkrijgbaar via de site van Stichting Boost Friesland. Belangstellenden hoeven alleen verzendkosten te betalen. Het project kreeg een financiële bijdrage van ROC Friese Poort en Stichting Old Burgerweeshuis. Het drukken van de coachkaarten is mede mogelijk gemaakt door donateurs die de studenten via crowdfunding en sponsoracties zelf wisten binnen te halen. Door een aanvullende bijdrage van ROC Friese Poort konden de kaarten uiteindelijk gedrukt.