Zo'n negen uur bezetten studenten het Academiegebouw van de RUG, om aandacht te vragen voor woningcrisis en kamernood: ‘We blijven zolang het nodig is’

Aandacht voor de woningcrisis onder vooral internationale studenten: dat eisten de studenten die donderdag het Academiegebouw van de RUG in Groningen tijdelijk bezetten. ‘Internationale studenten hebben de afgelopen tijd in bushokjes moeten slapen.’

De actievoerders op de grote trap in het Academiegebouw.

De actievoerders op de grote trap in het Academiegebouw. Foto: ANP

Een groep van zo’n 75 studenten heeft donderdag in het begin van de middag tot laat in de avond het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in de stad bezet. Ze wilden pas weg gaan als hun eisen voor betere huisvesting werden ingewilligd en dat was na zo’n negen uur bezetting het geval. Die bezetting was het eindpunt van de ‘mars der daklozen’, waarvoor ongeveer 150 mensen zich rond 12:00 uur op de Grote Markt hadden verzameld.

De demonstranten vroegen aandacht voor de woningcrisis onder met name internationale studenten. Dit jaar hebben honderden studenten nog geen woonruimte kunnen vinden. Studenten slapen in de noodopvang van de gemeente, op campings of ze hebben onderdak gevonden bij Groningers die hadden aangegeven dat ze nog wel een plek hadden.

Rond 12:30 uur kwam de groep studenten via de zijkant het Academiegebouw binnen. In het gebouw organiseerde de actiegroep Shelter Our Students (S.O.S.) een programma met sprekers en workshops. S.O.S. is een verzamelgroep van een aantal verenigingen, waaronder de Groninger Studentenbond, de Communistische Jongerenbeweging en de Internationale Socialisten.

De RUG had vanwege de bezetting alle colleges in het Academiegebouw van donderdag afgelast. Ook sloot de RUG ’s middags alle deuren van het gebouw, meldt woordvoerder van S.O.S. Marinus Jongman. Mensen mochten wel naar buiten, maar niet naar binnen. Ook mochten de studenten geen eten naar binnen laten brengen. ,,Volstrekt belachelijk. Je zou gewoon eten naar binnen moeten kunnen laten. Alle grote collegezalen kunnen gebruikt worden en we maken ruimte voor bul-uitreikingen. We zitten die mensen niet in de weg. We staan tegenover de RUG, niet tegenover de studenten.’’

Aan de zijkant van het gebouw hingen de studenten zelfgeschreven borden op, met teksten als ‘ RUG is denying you entrance ’ en ‘ Let people in, we need food ’. Na gesprekken tussen de studenten en de universiteit, besloot de RUG tegen het einde van de middag de deuren open te laten voor het laten bezorgen van eten. Ook werd het gebouw vrijgegeven voor de pers. ,,Dat was ook een van onze eisen’’, zegt Jongman. Volgens Jongman wilde de RUG aanvankelijk niemand binnen laten vanwege de veiligheid.

In de loop van de middag arriveerden wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) en Hans Biemans van het college van bestuur van de universiteit in het gebouw, om met de studenten te praten. ,,We hebben het beleid zoals wij dat voor ons zien, voorgelegd’’, zegt Jongman. ,,Ze begrijpen onze zorgen volledig. Maar het is nu de vraag welke maatregelen er nu genomen kunnen worden en hoe ver ze kunnen gaan. We zijn er nog niet, maar we hopen dat we er samen uitkomen. Dat moet volgens mij ook kunnen.’’

Wachten

Tot die tijd gaven de studenten aan het gebouw voorlopig niet te verlaten. ,,De wethouder en de RUG zijn aan het nadenken. Het is de vraag of we het eens gaan worden dat we als stad gaan aangeven dat het zo niet langer kan. Ze moeten bij ons terugkomen met voldoende en concrete ideeën. We blijven zolang het nodig is.’’

In de tussentijd was het voor de studenten vooral een kwestie van wachten. De groep zat op de grote trap voor de hoofdingang met mondkapjes op te praten en in de hoek stond een tafel met een stapel bordspelletjes. Overal lagen tassen en kartonnen borden met leuzen. In een kamer aan het einde van de gang, richting de aula, vonden de onderhandelingen plaats. Na een korte pauze voor het avondeten, werden de gesprekken hervat.

De delegatie van de groep studenten keerde af en toe terug naar de rest, om te bespreken wat er was gezegd en hoe de gesprekken verder moesten verlopen. Onder luid gejuich en gescandeer keerde de delegatie vervolgens terug naar de onderhandeltafel.

‘We zijn eruit’

Die onderhandelingen duurden uiteindelijk tot in de avond. Even na 21.00 uur kwam het bericht dat de bezetting van het Academiegebouw voorbij was. ,,We zijn eruit”, meldde de woordvoerder Shelter Our Students. De uitkomst van de onderhandelingen: in de stad komt voldoende, betaalbare noodopvang voor studenten die op dit moment geen woning hebben. ,,Zodat iedereen die dat nu nodig heeft, een dak boven het hoofd kan krijgen.”

De prijs van die noodopvang, waar veldbedjes in slaapzalen naast elkaar staan, gaat van 9 naar 6 euro per dag. Ook is de belofte gegeven dat er ,,een eerlijk verhaal” komt richting aankomende studenten in de volgende jaren en dat er op de Zernike-campus tijdelijke woonruimte komt. Het doel is dat daar in 2025 uiteindelijk 1500 studenteneenheden worden gebouwd. De deal van donderdagavond moet die tijd overbruggen. De tijdelijke woonruimten, nog onbekend is hoeveel dat er moeten worden, zullen ook gebruikt kunnen worden voor noodopvang.

Slapen in bushokjes

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft laten weten de ‘noodkreet’ van de actievoerders van het Groningse Academiegebouw te steunen. ,,In Groningen hebben internationale studenten de afgelopen tijd in bushokjes moeten slapen”, zegt voorzitter Ama Boahene. Volgens de bond is het woningtekort niet alleen een probleem in Groningen, maar ook in Enschede, Utrecht, Maastricht en Amsterdam.

De Universiteitsraad steunde de actie niet. De vier studentenpartijen in de raad zeiden dat ze de zorgen delen, maar dat de bezetting zorgde voor frustratie bij andere studenten, omdat zij al anderhalf jaar vrijwel geen fysiek onderwijs hebben gekregen.