Studenten reizen met Dutchbatter Edo uit Oudemirdum terug naar Srebrenica en maken indrukwekkende documentaire: 'Dit verhaal móet ik vertellen'

Vijf studenten van de opleiding Communicatie aan de Hanzehogeschool Groningen maakten een indringende documentaire over het leven van Dutchbatter Edo van den Berg uit Oudemirdum. Een van hen is Martine de Wolf (20 jaar) uit Joure. Onlangs werd de docu ‘Edo – Srebrenica ’95’ voor het eerst op groot scherm vertoond.

Studenten van de opleiding Communicatie op reis in Srebrenica voor hun documentaire Edo- Srebrenica '95. Achterste rij: Rafaël van Leeuwen, Julie Aberson, Edo van den Berg, Stan van Dijk. Voorste rij: Martine de Wolf en Amanda Mul.

Studenten van de opleiding Communicatie op reis in Srebrenica voor hun documentaire Edo- Srebrenica '95. Achterste rij: Rafaël van Leeuwen, Julie Aberson, Edo van den Berg, Stan van Dijk. Voorste rij: Martine de Wolf en Amanda Mul. Foto: Julie Aberson

Toen het het oorlogsgeweld van het uiteengevallen Joegoslavië in 1995 tot een dieptepunt kwam in Srebrenica, waren Julie Aberson, Martine de Wolf, Rafaël van Leeuwen, Stan van Dijk en Vera Lokhorst nog lang niet geboren. Edo van den Berg (49) was 21 jaar, net zo oud als de vijf studenten nu, toen hij als militair van de eenheid Dutchbat 3 de vrede moest handhaven in het gebied en de Bosnische moslims moest beschermen. De afloop is bekend. Het bataljon blauwhelmen werd onder de voet gelopen door Bosnisch-Servische troepen. Zo’n achtduizend moslimmannen en -jongens werden vermoord.

Nieuws

menu