Studenten ontsnappen aan stress door virtuele duik met dolfijnen

In de tentamenperiode even ontstressen in de oceaan, tussen talloze dolfijnen. Het kan bij hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, waar studenten ter ontspanning een virtuele duik nemen.

Tess Smit waant zich met VR-bril tussen de zwemmende dolfijnen.

Tess Smit waant zich met VR-bril tussen de zwemmende dolfijnen. Foto: Hoge Noorden / Jaap Schaaf

Dolfijnen in kraakhelder blauw water sieren de muur van het virtual reality-kamertje van Van Hall Larenstein. Zo komen studenten alvast in de sfeer voordat ze de virtual reality bril (VR-bril) op de neus zetten. Op een draaistoel kunnen ze 360 graden om zich heen kijken. Vanaf die plek wanen ze zich in een wereld van prachtige subtropische wateren, waarin wilde dolfijnen vrolijk om hen heen zwemmen, begeleid door hun bijbehorende geluiden en kalmerende muziek.

Deze virtuele omgeving is bedoeld om studenten te ontstressen. Het idee kwam van Susan Ophorst, coördinator van de specialisatie Dieren in de zorg binnen de opleiding Diermanagement. ,,Vorig jaar kwam in het nieuws dat op de Universiteit van Amsterdam studenten puppy’s konden knuffelen om stress te verminderen. Dat leverde een storm van kritiek op, omdat het blootstellen van puppy’s aan 160 studenten niet goed zou zijn voor de dieren zelf”, zegt Ophorst. ,,We hebben daar met leraren en studenten over gepraat. Waarom doen wij bij de opleiding Diermanagement niet zoiets, dachten we. Met natuurlijk als voorwaarde dat het niet schadelijk voor de dieren zou zijn.”

Een collega spande zijn lippen aan omdat hij zijn mondstuk wilde rechtzetten

Op een internationaal congres hoorde Ophorst over het virtueel zwemmen met dolfijnen. Een lichtje ging op en zo werd het idee toegepast op de hogeschool. ,,Over zwemmen met deze dieren is ook discussie. Omdat zo veel toeristen dat doen kan hierdoor onder andere het slaapritme van de dolfijnen verstoord worden. Door de beelden van The Dolphin Swim Club te bekijken, kunnen mensen het zo ook op afstand beleven.”

Enthousiast

En ontspannen doet ze, beaamt Tess Smit, student Diermanagement. ,,Ik had niet verwacht dat ik zo enthousiast zou zijn. Eerst moet je even wennen aan de situatie, en dan, na een paar minuten, treedt de ontspanning in. Het heeft een kalmerend effect.”

Dat is tijdens bijvoorbeeld tentamenperiodes ook echt nodig, geeft ze aan. ,,Op het moment dat je druk ervaart, sta je niet stil. Bij een negen-tot-vijfbaan ben je vaak klaar met werk als je thuis bent. Je staat als student altijd ‘aan’. Daarom is het zo lekker dat je met deze VR-bril even weg bent.”

Helemaal in mee

De school heeft nog geen onderzoeksresultaten van de ontspanningsmethode, maar die komen er wel, zegt Ophorst. ,,We laten studenten onder andere achterhalen wat de virtual reality-beelden met de hartslag doen. Wat je wel al kan zien is dat de ademhaling rustiger wordt, spieren in het gezicht ontspannen en de schouders los gaan zitten. Dat komt doordat je hersenen niet merken dat het niet echt is. Er was zelfs een collega die zijn lippen aanspande. Die wilde tijdens het ‘duiken’ zijn mondstuk rechtzetten. Tja, je gaat er helemaal in mee”, lacht ze.

De studenten kunnen zich op school vanaf de komende tentamenperiode onderdompelen in serene rust. Tess weet in ieder geval al wanneer ze zich even terugtrekt in de VR-ruimte. ,,In april ben ik hopelijk bezig met mijn afstudeerpresentatie. Dan ben ik ongetwijfeld in dit kamertje te vinden. Even een minivakantie met de dieren.”

Nieuws

menu