Dit artikel is vandaag gratis

Tien studenten strijden op het Friesland College voor een plek op een internationaal cybersecurityevenement in Shanghai. 'Er staan soms deuren open die op slot moeten'

Theo van Poele (l) en Sjoerd Dillema tijdens de wedstrijd Capture the Flag bij het Friesland College. Foto: Marchje Andringa

Het Friesland College en Worldskills Netherlands, organisator van vakwedstrijden, hielden dinsdag in Leeuwarden een wedstrijd waar tien mbo’ers in duo’s streden voor de uiteindelijk hoofdprijs: een ticket naar een internationale cybersecuritywedstrijd in Shanghai.

,,Cybersecurity vind ik leuk omdat alles om je heen beveiligd is, of zou moeten zijn”, vertelt de twintigjarige Cody Kuijpers uit Deinum. Hij behoort tot een van de twee Friese duo’s die meedoen. Het Friesland College en Friese Poort hebben beiden een team afgevaardigd. Cody studeert netwerk- en mediabeheer aan het Friesland College. Hij zit nu in zijn laatste jaar. ,,Ik denk dat we er goed voorstaan”, meldt Cody halverwege de wedstrijd. ,,de andere teams lopen tegen allemaal problemen op, maar bij ons gaat het best oké.”

Hoewel het op het eerste gezicht moeilijk te zien is, leeft er bij de tien jongemannen een groot gevoel van spanning. Met de nodige focus kijken tien paar ogen naar de computerschermen voor zich. Hier moeten de toekomstige beveiligers van het internet aantonen wat ze in huis hebben. Een paar juryleden loopt tussen de tafeltjes door en bekijken het werk van de jongvolwassenen.

Het gevoel van spanning wordt verder vergroot door het luide zoemen van de tien servers die de deelnemers moeten beveiligen. Dit doen ze door een serie opdrachten te volbrengen, zoals het beveiligen van een Windows-server. Het uiteindelijke resultaat krijgt dan jurypunten op basis van de kwaliteit van de beveiliging. Het winnende duo mag door naar de volgende landelijke ronde in Utrecht. Daar mag de uiteindelijke winnaar dan namens Nederland naar Shanghai.

Digitale deurkruk

Cybersecurity gaat eigenlijk over ,,deuren die soms open staan en op slot moeten”, zegt projectleider cybersecurity van het Friesland College Peter Miedema. Hackers zitten aan de digitale deurkrukken om te zien of ze ergens binnen kunnen komen, bijvoorbeeld uw bankrekening, om er vervolgens met de inhoud vandoor te gaan.

In wezen doen deze tien jongens hetzelfde, ze worden er zelfs toe opgeleid. Maar er is een verschil. ,,Wij geven ze een beroepsethiek mee”, aldus Miedema. Dat houdt in dat er wel gecontroleerd wordt of de boel op slot zit, maar dat er bij een open deur niet naar binnen wordt getreden, maar aan u gemeld wordt dat de deur niet op slot zit. Een groot aantal bedrijven, waaronder banken, maakt intussen gebruik van dit soort ethische hackers.

Ambitieus

Cody Kuijpers’ aanmelding voor deze wedstrijd is eigenlijk in een soort opwelling tot stand gekomen. ,,De docent (Miedema, red.) vroeg een paar weken geleden of mensen mee wilden doen aan deze wedstrijd, mijn teamgenoot was heel enthousiast en het leek mij ook wel leuk. Sowieso houd ik van computers dus cybersecurity sluit daar mooi op aan”, zegt Cody. ,,Het lijkt me ook heel leuk om naar Shanghai te gaan.”

Cody’s concurrent, de negentienjarige Sjoerd Dillema uit Drachtstercompagnie, baalt. Hij had zich voorbereid op een capture the flag -evenement en niet op een cybersecuritywedstrijd. ,,Het verschil is dat je bij ‘capture the flag’ een serie vragen hebt waar je antwoord op geeft. Hier doen we echt uitvoerende opdrachten om servers actief te beveiligen.” De vragen van ‘capture the flag’ en de opdrachten van het cybersecurityevenement gaan wel over hetzelfde, namelijk cybersecurity, maar de vorm is dus totaal anders.

Sjoerd zit op roc Friese Poort in Drachten en studeert daar systeembeheer. Hij heeft reden om zich te bewijzen bij dit evenement, want hij heeft grote ambities binnen cybersecurity. ,,Ik vind cybersecurity mooi omdat je lekken kan dichten. Dat zou ik later ook graag doen bij bedrijven zoals Google en Facebook.”

Nieuws

menu